Zatvorenice kažnjene jer su se naglas molile u zatvoru u Nikaragvi

Političkim zatvorenicama u ženskom zatvoru u Nikaragvi, nazvanom La Esperanza Penitentiary, uskraćen je pristup Biblijama i materijalima za pisanje – što je kršenje pravila Nelsona Mandele koje su Ujedinjeni narodi postavili za tretman zatvorenika.

Zatvorenice su se suočile s oštrim kaznama zbog glasne molitve.

Od sredine siječnja 2024. uvedena su i nova ograničenja boravka na otvorenom, koji je prije bio dopušten jednom tjedno.

Neke od njih su navodno također bili izložene fizičkom zlostavljanju tijekom ispitivanja, što je rezultiralo vidljivim modricama na rukama i nogama.

Među pogođenima je Olesia Auxiliadora Muñoz Pavon, voditeljica zbora u župi Santa Ana u Niquinohomu. Uhićena je 6. travnja 2023.

Muñoz Pavon je prethodno bila zatvorena zbog lažnih optužbi od kolovoza 2018. do lipnja 2019., a bila je kriva zbog pjevanja himni tijekom svog prethodnog zatvaranja.

Zatvor La Esperanza pati od prenapučenosti, neadekvatne vode za piće, kreveta i medicinske skrbi.

Ćelije namijenjene za 75 zatvorenica pretrpane su krevetima na kat, dok se neki zatvorenici drže u samicama.

Nikaragvanskom centru za ljudska prava zabranjen je pristup nikaragvanskim kaznionicama od 2010., a Crveni križ je protjeran iz zemlje 2023. godine.

Nedavno izvješće UN-ove skupine stručnjaka za ljudska prava u Nikaragvi (GHREN) osudilo je vladu za ozbiljna kršenja ljudskih prava koja predstavljaju zločine protiv čovječnosti, posebno usmjerena na političke disidente.

NAJNOVIJE!