Više od 200 kršćana, uključujući djecu, zatvoreno je u Eritreji

Došlo je do novih mučenja kršćana u Eritreji. Vlasti su prošle godine uhitile 215 vjernika, među kojima su i djeca.

Prema Release Internationalu (RI) koji služi progonjenoj crkvi, 400 kršćana sada je uhićeno i zatvoreno bez izgleda na suđenje u bliskoj budućnosti ili čak optužnice.

Većina nedavno uhićenih nalazi se u zatvoru Mai Serewa, dok su drugi raspršeni po zatvorima diljem zemlje.

Dobrotvorna organizacija kaže da je 110 kršćana uhićeno između siječnja i svibnja.

“Većina je odvedena iz svojih kuća – neki u 3 sata ujutro”, rekao je partner RI-ja dr. Berhane Asmelash, bivši vjerski zarobljenik.

“U posljednjem krugu uhićenja neka su djeca uhićena s roditeljima, a u nekim slučajevima cijela obitelj je u zatvoru.

Vrlo smo zabrinuti za fizičku i psihičku dobrobit djece, od kojih neka imaju samo dvije godine. Ovo je potpuno neprihvatljivo i snažno osuđujemo ovaj nehumani čin eritrejske vlade.”

Dr Berhand je autor knjige “Brate, došao sam te uhititi” koja prikazuje njegovo iskustvo zatočeništva zbog svoje vjere u Eritreji, ali koji sada živi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Eritreja je visoko centraliziran, totalitarni režim pod kontrolom predsjednika Isaiasa Afwerkija.

Godine 2002. režim je zabranio većinu kršćanskih denominacija. Kršćani se rutinski hapse i zatvaraju bez suđenja. Neki su iza rešetaka i više od dva desetljeća.

Zemlja, koja ima populaciju od 3,6 milijuna, podijeljena je otprilike 50/50 između kršćana i muslimana prema godišnjem izvješću Komisije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodnu vjersku slobodu za 2021. godinu.

Eritreja se često opisuje kao ‘Sjeverna Koreja Afrike’.

Prema Release Internationalu, nekoliko ih je držano u čeličnim transportnim kontejnerima u vrućini pustinje, a mnogi su mučeni i umrli kao posljedica zlostavljanja.

Neki su bili prisiljeni odreći se svoje vjere da bi bili oslobođeni.

NAJNOVIJE!