Viganò poručuje biskupima nakon izopćenja: ‘Ako budete šutjeli, kamenje će vikati’

Nadbiskup Viganò odgovorio je na vatikansku deklaraciju o raskolu i latae sententiae ekskomunikaciju, rekavši da “krivnja” za koju je optužen potvrđuje “katoličku vjeru koju cjelovito ispovijedam” dok je pozvao svoju braću biskupe da progovore.

U izjavi za društvene medije 5. srpnja, bivši američki nuncij nadbiskup Carlo Maria Viganò dao je kratak komentar u vezi s izjavom o njegovom izopćenju latae sentenciae koju je Vatikan dao ranije tog dana.

“Ono što mi se pripisuje kao krivnja za moju osudu sada je zabilježeno, potvrđujući katoličku vjeru koju cjelovito ispovijedam”, napisao je Viganò.

Citirao je Pismo i dodao: “Kažem vam, ako ovi ušute, kamenje će vikati.” (Luka 19,40).” Nadbiskup je priložio kopiju dekreta od 11 stranica koji mu je Vatikan jučer poslao e-poštom – u isto vrijeme kada je distribuiran vatikanskom tiskovnom zboru.

Oko 13:15 po rimskom vremenu, vatikanska Kongregacija (sada Dikasterij) za nauk vjere objavila je izjavu u kojoj se navodi da je Viganò “proglašen krivim za pridržani delikt raskola”.

„Dikasterij je proglasio latae sententiae izopćenjem u skladu s kanonom 1364 § 1 CIC . Ukidanje cenzure u ovim slučajevima pridržano je Apostolskoj Stolici. Ova je odluka priopćena Prečasnom Viganòu 5. srpnja 2024.”, dodaje se u priopćenju.

“Dobro su poznate njegove javne izjave u kojima se očituje njegovo odbijanje priznavanja i podložnosti vrhovnom papi, njegovo odbacivanje zajedništva s njemu podložnim članovima Crkve te legitimitet i magistralna vlast Drugog vatikanskog koncila”, stoji u priopćenju Vatikana.

2 KOMENTARI

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Augustin
3 mjeseci prije

Zašto Rimokatolička Crkva izopćava one koji govore istinu? Vigano je jedan od njih koji je žustro ukazivao na probleme. Čega se boji?

Petar
3 mjeseci prije
Odgovori  Augustin

To nije Katolička Crkva nego Bergogliov aparat. Katolička Crkva se sastoji od onih koji ispovijedaju katoličku vjeru, kao što je mons. Viganò, a ne od onih koji tu vjeru iskrivljuju i odbacuju, kao što čine modernisti na čelu s Bergogliom.

NAJNOVIJE!