Vatikan uvodi nova pravila o Gospinim ukazanjima: ‘Hrpa laži i manipulacija na kojima neki masno zarađuju’

Vatikan je u petak objavio nova pravila za procjenu navodnih natprirodnih pojava poput kipova Gospe koji suze ili raspela koja krvare.

Papa Franjo je skeptičan prema takvim pojavama, izjavivši prošle godine da Gospina ukazanja “nisu uvijek stvarna” i da Gospa ne privlači pozornost na sebe.

Fenomeni poput pojave “stigmi” ili Isusovih rana od raspeća na rukama i nogama svetaca često su postajali temelj svetištima i hodočašćima.

U novom dokumentu, koji zamjenjuje pravila iz 1978., vatikanski Dikasterij za nauk vjere (DDF) naglašava da takve incidente treba procijeniti vrlo oprezno jer mogu biti lažni i iskorišteni za financijsku dobit ili stvaranje osobnih kultova.

“Moguće su manipulacije, šteta jedinstvu Crkve, neopravdana financijska dobit i ozbiljne doktrinarne pogreške koje bi mogle izazvati skandale i potkopati vjerodostojnost Crkve,” priopćio je DDF.

Dikasterij navodi da bi u slučaju Međugorja, primjerice, biskupi trebali izdati “nihil obstat”, što je zeleno svjetlo vjernicima da posjećuju takva mjesta i da se ondje služe bogoslužja. No, pitanje može li Vatikan službeno priznati takve fenomene kao “nadnaravne” ostaje otvoreno.

Takva su priznanja rijetka, a mnoga hodočasnička mjesta povezana s navodnim nadnaravnim događajima Vatikan nije potvrdio, što ne predstavlja ozbiljne probleme za vjeru.

Iako se ne spominje u dokumentu, Reuters kao primjer za to navodi popularno svetište Međugorje gdje se od 1981. godine prijavljuju višekratna Gospina ukazanja.

DDF je objavio da biskupi mogu izdati i pet drugih odluka, uključujući odbacivanje događaja kao nadnaravnog ili uvesti mjere zabrane ili ograničenja štovanja kontroverznih ili očito lažnih pojava.

Što vi mislite o Međugorju i općenito o Gospinim ukazanjima? Ostavite nam ispod komentar!

2 KOMENTARI

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Jure Perković
5 mjeseci prije

Međugorje je sveto mjesto.Majka našeg gospodina Isusa Krista ga je odabrala . Odabrala je dječicu i njima se ukazala. Vjernici iz cijeloga svijeta tu hodočaste. Događaju se ozdravljenja i druge nadnaravni događaji. Sve treba promatrati oprezno. Papa i biskupi imaju pravo temeljito sve analizirati i donijeti odluku.

Ljerka Đerfi
5 mjeseci prije

Upravo žalim što ovoga puta nisam mogla otići u Međugorje!
To je Raj na Zemlji koji mogu donijeti samo naš
Gospodin Isus i naša Nebeska majka Marija! Plodovi govore sve…Mir, mir, mir… To je ispovjedaonica svijeta koja za rezultate ima obraćenja, odluke za odlazak u posvećeni život, život u čistoći, brojna ozdravljenja…Zar to nije dovoljan dokaz??? Tko ne vjeruje neka samo pođe u Međugorje i dobit će sam odgovore!!!

NAJNOVIJE!