Vatikan tvrdi da ukazanja Djevice Marije kod Rima nisu nadnaravna
Foto: Canva

Vatikan je objavio u četvrtak da navodna Gospina ukazanja kod Rima nisu nadnaravna te podržava zabranu misa i hodočašća koju je uveo lokalni biskup.

Ova intervencija Vatikana odnosi se na tvrdnje samozvane vizionarke Giselle Cardije i njenog supruga Giannija, koji su izvijestili o navodnim ukazanjima Djevice Marije, Isusa i Boga Oca.

U priopćenju Dikasterija za nauk vjere od 27. lipnja potvrđena je pravna valjanost dekreta talijanskog biskupa, koji navodna ukazanja u Trevignano Romanu, gradu oko 50 kilometara sjeverozapadno od Rima na obalama jezera Bracciano, proglašava “nenadnaravnim”.

Povezanost s Međugorjem

Iako Međugorje i njegovi vidioci nisu povezani s ovim događajima, Gisella Cardia je tvrdila da su nadnaravne manifestacije započele nakon što je donijela kip Djevice Marije iz Međugorja 2014. godine.

Prema njezinim tvrdnjama, kip ne samo da je plakao krvave suze, već je i umnožavao hranu te prenosio poruke svakog trećeg dana u mjesecu, slijedeći obrazac iz Međugorja. Međutim, za samo Međugorje nikad nije donesena takva odluka kao u ovom slučaju.

Cardia, koja je osnovala neprofitnu udrugu koja prima donacije, okupila je brojne vjernike i svećenike na molitvenim sastancima na tom mjestu, što Crkva nije odobrila. Gradska uprava Trevignana zatvorila je kapelu u kojoj su se okupljali njezini sljedbenici.

Brojne teološke pogreške

Prošle godine, biskup Marco Salvi iz Civite Castellane izdao je izjavu u kojoj je zamolio vjernike da ne prisustvuju događajima s Cardijom. Osim toga, tužiteljstvo u Civitavecchii pokrenulo je istragu za prijevaru protiv Cardije i njezina supruga, a gradonačelnik je naredio rušenje kapelice.

Biskup Salvi je 6. ožujka izdao dekret kojim je objasnio rezultate istrage komisije stručnjaka – mariologa, teologa, kanonista, psihologa i drugih. Komisija je, razmatrajući lik Marije u crkvenoj tradiciji, utvrdila da događaji u Trevignano Romanu “nisu nadnaravni”.

U dekretu, biskup je naglasio da poruke navodnih marijanskih ukazanja sadrže “brojne teološke pogreške”. Svećenicima je zabranio slavljenje “sakramenata ili vođenje događaja pučke pobožnosti” povezanih s događajima u Trevignano Romanu, bilo na temelju “Udruge Madonna di Trevignano ITS” ili na drugim privatnim, javnim i crkvenim mjestima.

Dekret je također zabranio svećenicima da “posjećuju mjesto ukazanja ili potiču vjernike da vjeruju da postoji bilo kakvo crkveno priznanje”.

Salvi je Cardiji, njezinom suprugu i svim osobama uključenim u događaje u Trevignanu nametnuo obvezu poštovanja odluka dijecezanskog biskupa, uz naglasak na potrebu za pročišćenjem i razlučivanjem, kako bi se promicalo i održavalo crkveno jedinstvo.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare