Vatikan suspendirao nadbiskupa u Pakistanu zbog optužbi za zlostavljanje i financijske prijevare

Već duže vrijeme tinjaju optužbe protiv čelnika najveće biskupije u Pakistanu. Svećenici su pisali protestna pisma Rimu. Sada je očito reagirao i crkveni vrh.

Vatikan je suspendirao Sebastiana Shawa, nadbiskupa Lahorea u Pakistanu. Ovo je objavio administrativni voditelj najmnogoljudnije pakistanske biskupije, generalni vikar Asif Sardar. Protiv Shawa su u prošlosti postojale optužbe za seksualno zlostavljanje i financijske prijevar . Kao privremenog vođu, Rim je imenovao nadbiskupa Karachija, Bennyja Mariu Travasa, apostolskim upraviteljem, rekao je Sardar.

Tijekom mise na Veliku Gospu, Sardar je pozvao na molitvu “za našeg nadbiskupa”. Sardar nije naveo razlog nadbiskupove smjene. Crkveni dužnosnici odbili su komentirati Shawovu smjenu, navodi se u izvješću. Međutim, protiv 66-godišnjeg nadbiskupa već neko vrijeme postoje optužbe za nedolično seksualno ponašanje i financijske prijevare.

Pisma i e-mailovi papi Franji

Sardarova službena objava dolazi mjesec dana nakon što je YouTube kanal National News Nam koji vode kršćani izvijestio o Shawovoj prijetećoj suspenziji. “Mnogi svećenici iz Lahorea poslali su pisma i e-mailove papi ukazujući na korupciju i nepoštenje biskupa Shawa”, izvijestio je kanal 13. srpnja.

Francis Sodagar, direktor National News Nam, rekao je za Ucanews da su izvješća o Shawovom nedoličnom ponašanju temeljena na “procurjelim informacijama”. Međutim, nadbiskupija Lahorea želi ovo prešutjeti.

Lahore je glavni grad Punjaba, najnaseljenije pokrajine Pakistana. Oko 80 posto od 2,4 milijuna kršćana ove većinski islamske zemlje živi u Punjabu.

NAJNOVIJE!