‘Uznemirujući porast’ napada na kršćane u Svetoj zemlji

Međureligijska organizacija iz Jeruzalema izvijestila je o porastu napada na kršćane u Svetoj zemlji 2023. godine, uključujući pljuvanje, prekide bogoslužja, fizičko i verbalno uznemiravanje te oštećenje imovine.

Iako izraelske vlasti ne potiču napade, izvještaj Rossing centra povezuje porast nasilja s društveno-političkom klimom, usponom krajnje desnice i rastućim nacionalizmom.

Napade uglavnom provode mladi Židovi s vjersko-cionističkim stavovima, a verbalno uznemiravanje često dolazi iz ultraortodoksne zajednice. Većina stanovništva ne sudjeluje u ovim napadima.

Otac Nikodemus Schnabel, svećenik Crkve Uznesenja u Jeruzalemu, izjavljuje da ga pljuju gotovo svakodnevno, što je postalo češće nego prije.

Policija, kada je uključena, pruža korisnu pomoć, ali Rossing centar naglašava potrebu za hitnom osudom napada i proaktivnim mjerama od strane izraelskih vlasti.

Organizacija poziva na sveobuhvatan pristup uključujući osudu od strane vlasti, obrazovanje i angažman zajednice.

Hana Bendcowsky iz Rossing centra navodi da se kršćanska zajednica osjeća nesigurno, a neke crkve oklijevaju prijaviti incidente iz straha od negativnih posljedica.

NAJNOVIJE!