Unatoč papinom ‘ne’ ređenju žena, zagovornici žena đakonica gaje nadu

Unatoč onome što se činilo kao kruto ‘ne’ od strane pape Franje o ređenju katoličkih žena za đakonice tijekom papinog intervjua za CBS, katolički zagovornici žena đakonica u crkvi i dalje se nadaju.

U intervjuu koji je održan 24. travnja, Franjo je rekao voditeljici CBS-a Norah O’Donnell da nije otvoren za mogućnost ređenja žena za đakonice.

Kada je O’Donnell upitala papu: “Za djevojčicu koja danas odrasta kao katolkinja, hoće li ikada imati priliku biti đakonica i sudjelovati kao član svećenstva u crkvi?”, Franjo je odgovorio: “Ne”.

Oni koji su radili na tome da žene đakonice postanu stvarnost, izrazili su iznenađenje i užasnutost intervjuom s obzirom na papine prethodne izjave.

“Bila sam prilično shrvana kada sam vidjela njegov odgovor,” rekla je Kate McElwee, izvršna direktorica Konferencije o ženskom ređenju, koja, za razliku od nekoliko drugih grupa koje se zalažu za ženske đakone, također zagovara ređenje žena za svećenice i biskupice. McElwee je rekla da, iako je Franjo ranije imao stav “zatvorenih vrata” o ređenju žena za svećenice, bilo je iznenađenje vidjeti da je papa to proširio na đakonat. Dodala je da su joj imena žena i djevojaka koje su doživjele poziv za službu ređenja bljesnula u mislima kada je papa odgovorio.

Žene koje su imale poziv za đakonat rekle su da im je isključenje žena nanijelo duboku bol

Tricia Bruce, sociologinja i autorica studije o katoličkim ženama i đakonatu, rekla je da je njezina studija otkrila da su mlade žene u službi izrazile optimizam, nadu i duboku vjeru da će ih Crkva priznati i vidjeti ih kao dar u Crkvi.

Franjo se veći dio svog pontifikata bavio pitanjem žena đakonica. Godine 2016., kao odgovor na izazov skupine katoličkih sestara koje su se sastale u Rimu, imenovao je komisiju za proučavanje povijesti žena đakonica. U travnju 2020. osnovao je drugu komisiju usredotočenu na mogućnost obnove onoga za što zagovornici tvrde da je stara uloga žena u crkvi.

U tjednima prije nego što je Franjo razgovarao sa CBS-om, Vatikan je objavio da je pitanje žena đakonica dodijeljeno jednoj od 10 skupina koje ispituju kontroverzna pitanja i koje će izvijestiti na sastanku Sinode o sinodalnosti u listopadu 2024. i ponovno u srpnju 2025.

Ranije spomenuta McElwee je rekla da je Franjin “nedostatak pastoralne skrbi, kada su u pitanju žene, uvijek šokantan”. Konferencija o ređenju žena, rekla je, savjetuje “papi Franji da sjedne i stvarno posluša priče žena koje su iskreno razaznale pozive na ređenje”.

McElwee je rekla da se ona i njezin tim trenutno brinu za potrebe članica koje osjećaju razočaranje, izdaju, ljutnju i tugu, ali planiraju nastaviti svoj rad.

“Uvođenje jednakosti u Katoličku crkvu imalo bi ogroman učinak u cijelom svijetu”, dodala je.

NAJNOVIJE!