Umro teolog Jürgen Moltmann, jedan od najznačajnijih protestantskih teologa 20. stoljeća

Smatrali su ga jednim od najznačajnijih protestantskih teologa 20. stoljeća. Njegova Teologija nade, objavljena 1964., prevedena je na brojne jezike i utjecala je na teologe diljem svijeta. Sada je Jürgen Moltmann umro.

Protestantski teolog Jürgen Moltmann preminuo je jučer u 98. godini života u Tübingenu.

Smatran je jednim od najvažnijih protestantskih teologa 20. stoljeća. Njegova Teologija nade, objavljena 1964., prevedena je na brojne jezike i utjecala je na teologe diljem svijeta. Moltmann je razvio oblik teologije oslobođenja koji se temelji na gledištu da Bog pati s čovječanstvom, dok također obećava čovječanstvu bolju budućnost kroz nadu u uskrsnuće, koju je nazvao ‘teologijom nade’.

Moltmann je započeo svoje teološke studije dok je bio ratni zarobljenik. Rođen je 8. travnja 1926. u Hamburgu.

Od 1953. do 1957. Moltmann je bio pastor crkve Wasserhorst u Bremenu i također studentski pastor, zatim profesor na Crkvenom sveučilištu u Wuppertalu, te na Sveučilištu u Bonnu. Od 1967. do umirovljenja 1994. predavao je Sustavnu teologiju i Socijalnu etiku na Teološkom fakultetu Sveučilišta Eberhard Karls u Tübingenu. Ostala Moltmannova poznata djela uključuju “Raspeti Bog” (1972.) i “Crkva u snazi ​​Duha” (1975.). Bio je oženjen feminističkom teologinjom Elisabeth Moltmann-Wendel, koja je umrla 2016. godine.

Moltmann je svoju vlastitu teologiju opisao kao produžetak teoloških radova Karla Bartha, posebno Crkvene dogmatike, a svoj vlastiti rad opisao je kao postbarthovski. Dobio je počasne doktorate od brojnih institucija, kao što su Sveučilište Duke (1973), Sveučilište u Louvainu u Belgiji (1995), Sveučilište Alexandru Ioan Cuza u Rumunjskoj (1996), Kršćansko sveučilište Chung Yuan u Tajvanu, Nikaragvansko evanđeosko sveučilište (2002.) i Sveučilište Pretorije u Južnoj Africi (2017.).

NAJNOVIJE!