Ukrajina zabranjuje rad pravoslavne crkve povezane s Rusijom

Ukrajinski je parlament u utorak usvojio zakon koji otvara put za zabranu manjinske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane s Rusijom, izjavili su zastupnici.

Ova legislativa zabranjuje Rusku pravoslavnu crkvu na ukrajinskom teritoriju i predviđa zabranu, koja mora biti odobrena sudskom odlukom, za vjerske organizacije koje su “povezane” s njom.

Kijev je manjinsku UPC, koja je povijesno povezana s Rusijom, prikazao kao središte ruskog utjecaja i sudionika u punoj invaziji Kremlja na Ukrajinu.

Ukupno je 265 zastupnika glasalo za zakon, dok je 29 bilo protiv, rekao je zastupnik Jaroslav Železnjak na Telegramu.

“Danas smo krenuli na neizbježan put čišćenja mreže agenata Kremlja, koja se desetljećima skrivala iza maske vjerske organizacije”, rekao je zastupnik Roman Lozinski na Facebooku.

Manjinska crkva nije odmah reagirala, ali je ranije tvrdila da je prekinula veze s RPC-om, koji otvoreno podržava rat Moskve, nakon invazije u veljači 2022.

Ukrajinski dužnosnici osporavaju tu tvrdnju i pokrenuli su desetke kaznenih postupaka, uključujući optužbe za izdaju, protiv nekoliko svojih svećenika. Najmanje jedan je poslan u Rusiju kao dio razmjene zarobljenika.

Legislativa još uvijek treba potpis predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je ranije ovog mjeseca opisao ovaj potez kao “usmjeren na jačanje duhovne neovisnosti Ukrajine”.

Rekao je da zakon treba osigurati “izostanak manipulacije ukrajinskom crkvom iz Moskve”.

NAJNOVIJE!