U Švicarskoj objavljen popis katoličkih župnika i župa koje daju blagoslov istospolnim parovima

Alliance Equally Catholic (AGK) objavio je popis katoličkih župnika i župa koji blagoslivljaju queer, nevjenčane i ponovno vjenčane parove. Do sada ima 20-ak župa s gotovo 40 župnika.

Nevjenčane, ponovno vjenčane i queer veze Vatikan još uvijek ne smatra ravnopravnima. To često otežava kontakt zainteresiranih parova, jer nije uvijek na prvi pogled vidljivo jesu li župa i njezini djelatnici otvoreni za sve parove i “queer-friendly”.

Kako bi olakšali traženje i kontaktiranje, AGK vodi popis župnika i župa koji nude blagoslove za sve. “Queer, nevjenčani i ponovno vjenčani parovi koji žele blagoslov trebaju odmah prepoznati gdje su dobrodošli”, kaže AGK.

Bit će prepoznatljivi po gumbu “Blagoslov za sve”. Župe i župnici tako mogu postaviti poveznice na njihovu web stranicu, navesti e-mail adresu ili kontakt broj. Time se želi povećati vidljivost i olakšati pronalaženje svećenika koji mogu dati blagoslov.

“Blagoslov je dar”, navodi AGK. Nitko nema pravo odbiti ovaj dar. U mnogim mjestima u Švicarskoj već je dokazana praksa da svećenici blagoslivljaju nevjenčane, ponovno vjenčane i queer parove. Ipak, nisu svi na novom popisu, a popis će se sigurno revidirati s vremenom.

NAJNOVIJE!