U Norveškoj se 36 kršćanskih skupina obvezalo poučavati što Biblija i znanost govore o rodu, braku i pravima djece

Biologija je ta koja potvrđuje da postoje “samo dva biološka spola”, nešto što je potvrđeno “pri začeću”.

Rimokatolička crkva u Norveškoj pridružila se baptistima, pentekostalcima i slobodnim luteranima u nastojanju da razjasni kršćanski stav o braku, ‘rodnoj raznolikosti’ i pravima djece.

U Norveškoj, teološki liberalna Luteranska crkva Norveške (Den Norske Kirke, kojoj na papiru još uvijek pripada većina stanovništva) vjenčava homoseksualne parove, te je uključila LGBTQI teologije i uključila politike spolne raznolikosti, u skladu sa zakonima koje promoviraju uzastopne vlade.

Nasuprot tome, kršćanske organizacije koje se drže povijesnog pogleda na brak i seksualnost (uključujući Operaciju mobilizacije, studentski pokret Laget i Norvešku luteransku misiju) sada su udružile snage s crkvenim skupinama kako bi objavile stav, “temeljen na našoj vjeri u Bibliju kao Riječ Božju, na priznavanju bioloških stvarnosti i iz poštivanja ljudskih prava djece”, prenosi Evangelical Focus.

Kršćanski nauk i biologija

U sažetom dokumentu ističe se biblijski nauk da je “Bog stvorio ljude muško i žensko”, te da je “brak božanska ustanova upisana u prirodni zakon” koja “spaja muškarca i ženu”. Seksualnost izvan ove veze je “u suprotnosti s biblijskom teologijom stvaranja i Isusovim etičkim učenjem”, kažu potpisnici.

Biologija je ta koja potvrđuje da postoje “samo dva biološka spola”, nešto što je potvrđeno “pri začeću”. Stoga je “pojam da je rod subjektivna kategorija i da se spolni i rodni identitet mogu slobodno birati na temelju osjećaja ili preferencija, bez obzira na biološki spol, utemeljen na ideologiji. Nema nikakvu biološku ili znanstvenu utemeljenost”, stoji dalje u tekstu.

Zaštita djece od štetnih ideja

Učiti djecu da su možda “rođena u pogrešnom tijelu” ili da je “spol ‘fluidan’” je “neizmjerno problematično”, kažu te kršćanske organizacije, jer može dovesti do “zbrke, nesigurnosti i destruktivnih životnih izbora”.

Dokument se također bavi raspravom o surogatu, navodeći da “nijedna odrasla osoba nema pravo imati dijete”, te da “ni majka ni otac, ni šira obitelj nisu suvišni ili irelevantni u životu djeteta”.

Pa ipak, potpisnici pojašnjavaju da su “bez obzira na način na koji su začeta, sva djeca jednako dragocjena, jednako voljena od Boga”.

Poziv na raspravu uz poštovanje

Organizacije i crkve kažu: “Želimo susresti sve ljude s poštovanjem, razumno i ljubazno – ‘govoreći istinu u ljubavi’ (Efežanima 4,15). Ali nećemo pristati na kompromis oko biblijskih istina, čak i ako su te istine u sukobu s političkim pritiskom ili društvenim trendovima”.

Ljude koji imaju suprotna stajališta o pitanjima braka, seksualnosti i dječjih prava nazivaju “jedni drugima poštovanjem i prijateljstvom”. U tom smislu, dodaju, “odbacujemo, u svakom okruženju, sve oblike maltretiranja i ostracizma, manipulacije i prisile, uznemiravanja i mržnje, sabotaže i nasilja”.

Kršćani koji su potpisali dokument također su izrazili nadu da će Norveška i dalje biti “demokratsko, pluralističko i otvoreno društvo u kojem postoji prostor za različitost uvjerenja koja karakterizira međusobno poštovanje”.

Ljudska prava kao što su “sloboda izražavanja i savjesti, kao i vjerska sloboda” su “središnja i bitna”.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!