U Norveškoj pronađena kovanica stara 1000 godina s likom Isusa

U Norveškoj je pronađen iznimno rijedak zlatnik s likom Isusa. Kovanicu staru 1000 godina pronašao je detektor metala u norveškim planinama Vestre Slidre i vjeruje se da je bizantski.

U izvanrednom je stanju za svoje godine. S jedne strane jasno se vidi oštra gravura Isusa koji drži Bibliju, dok istraživači vjeruju da naličje prikazuje bizantske vladare Bazilija II. i Konstantina VIII., koji su zajedno vladali carstvom od 962. do 1025. godine, piše Christian Today.

Novčić ima dva natpisa, jedan odaje počast “Isusu Kristu, Kralju onih koji vladaju”. Drugi je na grčkom i kaže “Bazilije i Konstantin, rimski carevi”. Vjeruje se da je kovan između 977. i 1025. godine.

Otkriće je “vrlo rijetko” i uzbudio je dužnosnike općine okruga Innlandet u Norveškoj, koji su to objavili.

“Kovanica je jedinstvena u norveškom kontekstu”, stoji u priopćenju izvorno objavljenom na norveškom.

“Iznimno se dobro držao. Novčić se čini uglavnom nepromijenjen u odnosu na vrijeme kada je izgubljen, možda prije tisuću godina.”

Dužnosnici mogu samo nagađati kako je novčić završio u Norveškoj, nekih 4000 km od Istanbula, koji je bio prijestolnica Bizantskog Carstva kada je bio poznat kao Konstantinopol.

Jedna je teorija da je novčić bio dio plaće Haralda Hardrada iz vremena kada je vodio Varjašku gardu – jedinicu tjelohranitelja bizantskih careva. Kasnije se vratio u Norvešku i postao kralj Harald III.

Druge teorije tvrde da je kovanicu izgubio svećenik na svojim putovanjima duž jedne od starijih prometnih ruta kroz regiju ili da je u Norvešku stigla trgovinom solju.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!