Treba li dopustiti ženama da služe kao đakoni? Katolička crkva se ne može odlučiti

Globalna Katolička crkva podijeljena je oko toga treba li dopustiti ženama da služe kao đakoni, pokazao je vatikanski dokument u utorak, samo nekoliko tjedana nakon što je papa Franjo isključio bilo kakvo otvaranje po tom pitanju.

Davanje veće uloge ženama u Crkvi kojom dominiraju muškarci jedno je od pitanja za raspravu na summitu biskupa poznatom kao sinoda.

Prva, neuspješna sjednica održana je prošle godine. Vatikan je u utorak objavio radni dokument zbog informativnih rasprava na drugoj i završnoj sjednici u listopadu.

“Dok neke mjesne crkve pozivaju na primanje žena u đakonsku službu, druge ponavljaju svoje protivljenje”, stoji u priopćenju.

Napominjući da žene đakonice neće biti na dnevnom redu sinode, rečeno je da se “teološko promišljanje (o tom pitanju) treba nastaviti, u odgovarajućem vremenskom okviru i na odgovarajuće načine”.

Đakoni su, kao i svećenici, zaređeni službenici, a kao i u svećeništvu, u današnjoj Crkvi moraju biti muškarci.

Žene đakoni postojale su u ranom kršćanstvu, ali nije jasno koju su ulogu imale.

Današnji đakoni ne smiju slaviti misu, ali mogu propovijedati, poučavati u ime Crkve, krstiti i voditi službe vjenčanja, bdjenja i sprovoda, pa čak i voditi župu.

Međutim, vatikanski dokument naglašava potrebu da se ženama u Crkvi “donese potpunije priznanje”, rekavši da “na temelju krštenja one uživaju punu ravnopravnost”.

Poznat kao “Instrumentum laboris”, dokument je predstavljen nakon konzultacija s nacionalnim biskupskim konferencijama i katoličkim institucijama i udrugama iz cijelog svijeta.

Što se tiče još jednog gorućeg pitanja, tekst nije uključivao nikakve posebne reference na LGBT osobe, ali je pozivao na veću inkluzivnost.

Što vi mislite o uključenju žena u đakonsku službu? Ostavite nam ispod komentar!

NAJNOVIJE!