Znanstvenici upozoravaju! Nova teška epidemija je pred vratima: “Ne želimo širiti paniku, ali…”

Stručnjak je naglasio da "ne želi širiti paniku", ali da je važno biti informiran i spreman.

U svjetlu sve većeg broja virusnih interakcija između životinja i ljudi, ugledni stručnjak za zarazne bolesti dr. Weiss istaknuo je da bi novo pandemijsko širenje virusa moglo biti pred vratima, ali da to ne mora nužno značiti posljedice slične koronavirus pandemija.

Upozoravajući na mogućnosti, stručnjak je naglasio da “ne želi širiti paniku”, ali da je važno biti informiran i spreman.

Weiss je objasnio da virus influence ima sposobnost utjecati na mnoge različite vrste – ptice, svinje, ljude – zbog čega se neprestano razvija.

“Može se dogoditi da se pojavi novi virus koji sadrži dijelove različitih virusa gripe različitih životinjskih vrsta, a koji je zarazan za ljude i za koji imunološki sustav nije pripremljen”, rekao je. Takva promjena mogla bi izazvati novu ozbiljnu epidemiju ili čak virus s pandemijskim potencijalom.

Slučajevi ptičje gripe kod ljudi: 50% infekcija završi smrću

Ptičja gripa, jedna od varijanti virusa gripe, već predstavlja svojevrsnu “tihu pandemiju” koja se širi Europom i pogađa uglavnom ptice. “Milijuni ptica su pogođeni, a mnoge umiru”, napominje Weiss.

Istodobno je zabilježeno nekoliko stotina slučajeva među osobama koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim pticama, a stopa smrtnosti kod njih je oko 50%.

Iako izravni prijenos s čovjeka na čovjeka još nije zabilježen, Weiss kaže da se prijenos može dogoditi preko domaćih životinja, kao što je bio slučaj na farmama u SAD-u gdje su se infekcije širile kontaktom s kravama.

“Ključni su racionalan pristup i rasprava temeljena na činjenicama”

Kako bi se spriječile moguće negativne posljedice, Weiss apelira na objektivnu raspravu bez pretjerivanja i traženja krivaca. Naglašava da mjere poput zatvaranja škola nisu potrebne ako se situaciji pristupi racionalno i s činjenicama u prvom planu.

Globalizacija i klimatske promjene doprinose širenju zaraznih bolesti

Globalizacija, sve veća mobilnost, putovanja u udaljena područja i klimatske promjene također pridonose pojavi novih zaraznih bolesti u Europi.

“Ovakvo okupljanje zaraznih bolesti na europskom tlu još nismo imali”, upozorava Weiss, dodajući da se zbog porasta temperatura krpelji i komarci šire prema sjeveru, noseći stare i nove uzročnike.

Stručnjak također predviđa povećanje broja zaraznih bolesti tijekom ljetnih mjeseci.

“Spektar infekcija je širi, a očekuje se da će toplija ljeta dodatno povećati rizik”, rekao je Weiss, ukazujući na sve veću potrebu za zdravstvenom pripravnošću u Europi.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!