Žene kao da više ne postoje u Afganistanu, talibani uveli niz užasnih zakona

Talibanska vlast u Afganistanu donijela je novi set rigoroznih zakona o “porocima i vrlinama”, dodatno ograničavajući ulogu i prisutnost žena u javnom životu. Ove mjere, koje je u srijedu odobrio talibanski vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada, predstavljaju značajan korak ka pojačanoj kontroli islamističkog režima nad svakodnevnim životom u zemlji.

Jedan od najkontroverznijih članaka, članak 13, usmjeren je posebno prema ženama, zahtijevajući da u javnosti potpuno pokriju tijelo, uključujući i lice, kako bi se izbjegla “iskušenja”. Zakon zabranjuje ženama nošenje prozirne, uske ili kratke odjeće, te proširuje obvezu pokrivanja čak i u prisutnosti nemuslimana, radi sprječavanja “korupcije”.

Među najstrožim odredbama je i ona koja ženski glas definira kao “intiman”, zabranjujući ženama da javno pjevaju, recitiraju ili čitaju naglas. Također, ženama se zabranjuje gledanje muškaraca s kojima nisu u srodstvu ili braku, a isto pravilo vrijedi i za muškarce.

Nove zabrane i mjere

Maulvi Abdul Ghafar Farooq, glasnogovornik Ministarstva za propagiranje vrline i sprječavanje poroka, izjavio je: “Inšallah, uvjeravamo vas da će ovaj islamski zakon značajno doprinijeti promicanju vrline i uklanjanju poroka.”

Ovaj dekret predstavlja prvu službenu kodifikaciju zakona o porocima i vrlinama od povratka talibana na vlast 2021. godine. Novi propisi ovlašćuju Ministarstvo da regulira osobno ponašanje građana, a prekršitelji mogu biti kažnjeni upozorenjem ili uhićenjem.

Dodatno, zakon zabranjuje objavljivanje slika živih bića, sviranje glazbe, putovanja žena bez pratnje, te miješanje muškaraca i žena koji nisu u srodstvu. Uz to, svi putnici i vozači obvezni su obavljati molitvu u određeno vrijeme.

Kritike međunarodne zajednice

Ministarstvo za propagiranje vrline i sprječavanje poroka, osnovano 2021., našlo se na meti kritika zbog stvaranja atmosfere straha među afganistanskim stanovništvom.

U nedavnom izvješću Ujedinjenih naroda, naglašeno je širenje utjecaja ovog Ministarstva na medije i borbu protiv ovisnosti, što je izazvalo zabrinutost zbog sve veće kontrole talibana nad afganistanskim društvom, posebno nad ženama i djevojčicama.

“S obzirom na mnogobrojne zabrinutosti istaknute u izvješću, stajalište de facto vlasti da će se nadzor dodatno pojačati i proširiti, izaziva ozbiljnu zabrinutost za sve Afganistance, a posebno za žene i djevojčice,” izjavila je Fiona Frazer, voditeljica odjela za ljudska prava u misiji UN-a u Afganistanu.

“Žene su kao da više ne postoje, čak ni njihov glas,” pišu brojni korisnici na društvenim mrežama. Talibani su odbacili zabrinutost UN-a, tvrdeći da su njihovi postupci u skladu s islamskim zakonima.

NAJNOVIJE!