Žena se žalila da ju je muž silio na “neprirodan odnos”: Sudac joj rekao da to nije zločin

Sudac Visokog suda u Mahdya Pradeshu odbacio je ženinu tužbu protiv supruga koji je navodno inzistirao na “neprirodnom spolnom odnosu” jer prema indijskom zakonu prisila nije kažnjiva.

Žena je na sudu ispričala da je njen muž “došao u kuću 2019. godine, nedugo nakon što su se vjenčali, i prisilio je na vezu koja joj se nije sviđala i koja je bila protiv njene volje”.

Prema sudskim dokumentima, žena je tvrdila da se čin dogodio nekoliko puta i da joj je suprug prijetio razvodom ako ikome kaže za to. Napokon je rekla svojoj majci, koja ju je potaknula da podigne tužbu 2022.

No, sud je to osporio jer prema zakonu takvo ponašanje prema ženi nije kažnjivo.

Riječ je o zakonskoj “rupi” koja ne kažnjava muževe koji u braku siluju svoje žene ako su starije od 18 godina.

Aktivisti već godinama pokušavaju promijeniti zakon, ali kažu da se suočavaju s otporom konzervativaca koji tvrde da bi uplitanje države moglo uništiti tradiciju braka u Indiji.

Zakon se već dugo osporava u indijskim sudnicama, a Visoki sud u Delhiju donio je podijeljenu presudu po tom pitanju 2022., što je natjeralo odvjetnike da podnesu žalbu Vrhovnom sudu, koja je još u tijeku.

Suprug tvrdi da nije počinio zločin

Suprug je osporio njezinu tvrdnju, a njegov odvjetnik tvrdio je da “neprirodni seks” nije zločin jer su bili u braku.

Iznoseći svoju presudu, sudac Gurpal Singh Ahluwalia ukazao je na indijsko izuzeće za silovanje u braku, koje dopušta muškarcu da prisili ženu na seks, što je ostatak britanske vladavine više od 70 godina nakon neovisnosti.

“Kad silovanje uključuje umetanje penisa u usta ili anus žene, te ako je djelo počinjeno sa suprugom starijom od 15 godina, tada pristanak supruge postaje nevažan. Silovanje u braku još se ne priznaje”, rekao je sudac.

Vrhovni sud Indije povisio je dobnu granicu za pristanak za brak s 15 na 18 godina u značajnoj presudi iz 2017. godine.

Žena je također optužila svoju obitelj za psihičko i fizičko zlostavljanje “zbog neispunjavanja zahtjeva za miraz”.

Suđenje je u tijeku.

NAJNOVIJE!