Zemlja s 96 posto muslimana zabranila hidžab: “Volite Boga svojim srcem”

Vlada Tadžikistana donijela je zakon o zabrani nošenja hidžaba, posljednji u nizu od 35 opsežnih zakona povezanih s religijom. Vlasti tvrde kako je cilj “zaštita nacionalnih kulturnih vrijednosti” i “sprečavanje praznovjerja i ekstremizma”.

Zakon, koji je prošlog četvrtka odobrio gornji dom parlamenta Majlisi Milli, zabranjuje korištenje “strane odjeće” – uključujući hidžab ili pokrivalo za glavu koje nose muslimanke.

Umjesto toga, građani Tadžikistana se potiču da nose tadžikistansku nacionalnu nošnju.

Oni koji prekrše zakon bit će kažnjeni u rasponu od 7.920 tadžikistanskih somonija (gotovo 700 eura) za obične građane, 54.000 somonija (4.694 eura) za vladine službenike i 57.600 somonija (oko 5.000 eura) ako su vjerske osobe.

Slični zakoni usvojeni ranije ovog mjeseca utječu na nekoliko vjerskih običaja, poput stoljetne tradicije poznate u Tadžikistanu kao “iydgardak”, u kojoj djeca idu od vrata do vrata kako bi skupljala džeparac za vrijeme blagdana Bajrama.

Odluka je za mnoge iznenađujuća, budući da ova azijska zemlja od oko 10 milijuna stanovnika ima 96% muslimana, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2020.

Predsjednik Rahmon, koji je rekao da mu je cilj učiniti Tadžikistan “demokratskim, suverenim, utemeljenim na zakonu i sekularnim” – citirajući početni redak Ustava iz 2016. – savjetovao je ljudima da “vole Boga (svojim) srcem”.

“Ne zaboravite vlastitu kulturu”, rekao je.

NAJNOVIJE!