NaslovnicaVijestiZbog sirupa protiv kašlja umrlo 68 djece

Zbog sirupa protiv kašlja umrlo 68 djece

Četvero djece su nakon konzumiranja sirupa protiv kašlja ostala invalidna.

Sud u Uzbekistanu osudio je na zatvorske kazne 23 osobe zbog 68 djece koja su umrla nakon uzimanja sirupa protiv kašlja.

Optuženi su proglašeni krivima za kaznena djela porezne utaje, prodaje nekvalitetnih ili krivotvorenih lijekova, zlouporabe položaja i ovlasti, nemara, krivotvorenja i davanja mita.

Kazne se kreću od dvije do 20 godina zatvora.

Kontaminirane sirupe proizvela je indijska tvrtka Marion Biotech, a u Uzbekistanu ih je distribuirala tvrtka Quramax Medical. Najvišu kaznu od 20 godina zatvora dobio je Singh Ragvendra Pratar, izvršni direktor Quramax Medicala, javlja Index.hr.

Osuđeni su i bivši visoki dužnosnici koji su bili odgovorni za izdavanje dozvola za uvoz droga.

Prošlog siječnja Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da dva sirupa protiv kašlja tvrtke Marion Biotech ne zadovoljavaju standarde, nakon što je 18 djece u Uzbekistanu umrlo nakon konzumiranja sirupa.

Marion Biotech je tada odbacio optužbe i rekao za BBC da se ne slaže s nalazima WHO-a. Proizvodnju sirupa kasnije je suspendiralo indijsko Ministarstvo zdravstva, a licencu je tvrtki suspendirao Odjel za sigurnost hrane u indijskoj državi Uttar Pradesh. No, u međuvremenu je umrlo još djece.

Sud je odlučio da će obitelji 68 poginule djece dobiti po 80.000 dolara odštete. Isti iznos dobit će i obitelji četvero djece koja su nakon konzumiranja sirupa protiv kašlja ostala invalidna.

NAJNOVIJE!