Zastrašujući uragan s vjetrom od 250 km na sat je sravnio cijeli otok

Uragan Beryl koji je pogodio jugoistočni dio Kariba je uzrok smrti najmanje šestero ljudi. Nacionalni centar za uragane proglasio je ovu oluju uraganom kategorije 5. što se koristi za stalne vjetrove brže od 250 kilometara na sat.

U samo nekoliko minuta Beryl je prošao kroz Grenadu i pritom uništio brojne zgrade, prekinuo struju i telefonsku žicu gotovo svim stanovnicima otoka.

Slično je prošla i susjedna otočna država Sveti Vincent i Grenadini u kojima je najmanje jedna osoba poginula, a dijelovi otoka su bez struje i vode, uključujući i bolnicu.

“U pola sata Carriacou je sravnjen sa zemljom”, rekao je premijer Grenade Dickon Mitchell u ponedjeljak.

Iako se predviđalo da će početi gubiti na snazi, izgleda da se intenzitet oluje Beryl neće smanjiti dok ne prođe obale Jamajke u srijedu kao i Kajmanskih otoka te meksičkog poluotoka Yucatana u četvrtak.

Uragan nastavlja rušiti rekorde

Građanima ovog područja savjetuje se da se sklone u svoje kuće i podrume za vrijeme oluje te da se pripreme za eventualnu evakuaciju, prenosi AP.

“Apeliram na sve Jamajčane da uragan shvate kao ozbiljnu prijetnju”, rekao je premijer Jamajke Andrew Holness u javnom obraćanju u ponedjeljak navečer te nadodao kako nije vrijeme za paniku.

Jesu li uragani i druge prirodne katastrofe Božja kazna grešnom narodu?

Ovaj uragan nastavlja rušiti rekorde, ponajprije zbog svojeg iznimno ranog početka. Sezona uragana inače počinje krajem srpnja i početkom kolovoza. Tijekom noći s ponedjeljka na utorak Beryl je postao najranija oluja u koja se razvila u uragan kategorije 5 u Atlantiku i druga u povijesti koja je nastala u srpnju.

Jačanje ove oluje može se objasniti neobično toplim oceanskim vodama na koje utječe zagađivanje fosilnim gorivima.

Objavljena je i snimka satelitskih kamera iz svemira koji prikazuju kretanje uragana Beryl, prenosi Dnevnik.hr.

NAJNOVIJE!