Zakon o ‘govoru mržnje’ u Irskoj mogao bi dovesti do globalne cenzure interneta

Planirani zakon protiv “govora mržnje” u Irskoj mogao bi “cenzurirati cijeli internet”, upozorava autor i novinar Michael Shellenberger. Već je svaki četvrti Irac zabrinut zbog ograničenja slobode govora, pokazalo je nedavno istraživanje.

U govoru u irskom parlamentu u lipnju, Shellenberger je rekao da “u Irskoj nema krize mržnje”. Motive za “cenzuru” vidi u “panici elita”, čiji je cilj spriječiti otvorene rasprave među irskim stanovništvom, piše ADF International.

Prema predloženom zakonu, posjedovanje (za distribuciju) materijala koji bi mogao poticati “mržnju” u Irskoj bi bio prekršaj. Kazna bi trebala biti do pet godina zatvora.

Zakon bi također utjecao na pravo dijeljenja određenih stavova na društvenim mrežama. Te bi se posljedice osjetile diljem svijeta jer su međunarodna sjedišta velikih platformi, kao što su X i Facebook, u Irskoj.

Shellenberger je doslovno rekao: “Svijet gleda na Irsku. Zakon o cenzuri ‘govora mržnje’, ako bude usvojen, ne samo da bi zaustavio raspravu na nacionalnoj razini – kao sjedište raznih međunarodnih društvenih mreža, imao bi globalni utjecaj na ono o čemu svi možemo raspravljati online.”

“Sveobuhvatna zabrana nedefinirane ‘mržnje’ daje vlastima moć da određuju koja se stajališta mogu izraziti. Svjetska nas povijest upozorava da se takva moć lako može zloupotrijebiti”, upozorio je Shellenberger.

Istoga dana održao je govor na Samitu o slobodi govora u Irskoj, događaju za obranu slobode govora u Irskoj. Cilj prijedloga zakona mogao bi biti cenzura cijelog interneta, rekao je. Nacrt zakona ne sadrži jasnu definiciju što se podrazumijeva pod “mržnjom”. To bi moglo rezultirati procesuiranjem čitavog niza neželjenih mišljenja koja se vlastima ne sviđaju.

NAJNOVIJE!