Vlada Ujedinjenog Kraljevstva planira ograničiti ‘blokatore puberteta’ za nove pacijente mlađe od 18 godina

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva službeno je objavila nove propise za ograničavanje propisivanja i opskrbe ‘blokatorima puberteta’ djeci i mladima ispod 18 godina u Engleskoj, Walesu i Škotskoj.

To je plan za hitne slučajeve koji će trajati od 3. lipnja do 3. rujna 2024., a odnosi se na recepte koje izdaju privatni propisivači u UK-u i oni registrirani u Europskom gospodarskom prostoru (EEA) ili Švicarskoj.

Tijekom tog vremena, “nijednom novom pacijentu mlađem od 18 godina neće biti propisani ovi lijekovi u svrhu suzbijanja puberteta kod onih koji doživljavaju rodnu disforiju ili nepodudarnost pod nadzorom ovih liječnika”, objašnjava vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Uključeni lijekovi su oni koji se “sastoje ili sadrže” buserelin, gonadorelin, goserelin, leuprorelin acetat, nafarelin ili triptorelin.

Uredba ne utječe na pacijente u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su već počeli uzimati te lijekove jer im “mogu nastaviti pristupati”. Oni će također ostati dostupni “za pacijente koji primaju lijekove za druge svrhe, od liječnika registriranog u UK-u”.

NAJNOVIJE!