Više od 500 mrtvih na hadžu u Meki, temperatura do 52 stupnja

Više od 500 ljudi umrlo od bolesti izazvanih velikim vrućinama tijekom hodočašća muslimanskih vjernika u Meku! Kako javlja Sky News, temperatura u Saudijskoj Arabiji je posljednjih dana dosegla čak 52 Celzijeva stupnja.

Tragedija je pokvarila Kurban-bajram, jedan od najvećih muslimanskih blagdana. Meku svake godine posjećuju milijuni posjetitelja za hadž, godišnje islamsko hodočašće Kabi, koja je također poznata kao Allahova kuća.

Ove godine svečanosti su održane na paklenim temperaturama. U Velikoj džamiji izmjereno je rekordnih 51,8 stupnjeva prema Saudijskom meteorološkom centru.

Diplomati su izvijestili da je broj žrtava u mrtvačnici u Al Muaisemu dostigao 550, od kojih je većina bila iz Egipta.

“Većina mrtvih su Egipćani”, rekao je arapski diplomat za AFP.

Islam: 5 stvari koje kršćani trebaju znati o muslimanima

Vjernici su se pokušali rashladiti polijevajući se vodom. Prema medijskim izvješćima, preminula su 323 državljana Egipta, 60 državljana Jordana, 35 državljana Tunisa, 11 državljana Irana i jedan državljanin Senegala. Nacionalnost ostalih preminulih nije objavljena.

Tijekom hadža više od 390.000 hodočasnika zatražilo je liječničku pomoć zbog velikih vrućina. Svjedoci navode da su uz cestu vidjeli brojna nepomična tijela vjernika. Ne znaju jesu li preminuli.

Unatoč velikom broju umrlih, saudijski ministar zdravstva Fahd Abdul Rahman Al Jalayael rekao je da su zdravstvene službe izvrsno obavile sve zadatke tijekom ovogodišnjeg hadža.

“Zahvaljujući Allahu, Njegovo Veličanstvo princ i premijer sa zadovoljstvom mogu objaviti uspješnu provedbu planova vezanih za zdravstvene usluge tijekom ove sezone hadža”, rekao je.

Odlazak na hadž barem jednom u životu jedna je od obaveza svakog muslimana koji je za to sposoban (financijski i fizički).

NAJNOVIJE!