Varšava zabranila vjerske simbole u državnim uredima

Gradonačelnik Varšave zabranio je vjerske simbole, poput raspela, u državnim uredima. Zaposlenici ureda također ne smiju imati vjerske simbole na svojim radnim stanicama.

Međutim, zabrana se ne odnosi na “vjerske simbole za osobnu upotrebu koje nose ljudi koji rade u uredu, na primjer u obliku ogrlice, tetovaže ili narukvice”, navodi se.

Prema novom propisu, svi će službeni događaji biti svjetovnog karaktera i bez molitve. Osim toga, novi katalog propisa uključuje obvezu državnih službenika da poštuju istospolne parove, iako još uvijek nema pravnog priznanja njihove veze prema važećem zakonu u Poljskoj.

Također, službenici u glavnom gradu Poljske sada su dužni poštivati ​​izbor zamjenica. U dokumentu stoji: “U slučaju transrodne osobe, čiji se izgled razlikuje od spola navedenog u službenim dokumentima, oslovljavajte ih imenom ili rodnim zamjenicama koje označavaju.” Na pitanje je li zabrana vjerskih obilježja oblik diskriminacije, gradonačelnikova glasnogovornica je rekla: “Provedba ustavne odredbe o neutralnosti države nužan je preduvjet vjerske slobode svih građana. Uredi moraju jednako tretirati sve građane.”

Gradonačelnik Varšave Rafał Trzaskowski prošlog je mjeseca ponovno izabran za drugi mandat. Između ostalog, zamjenik je predsjednika centrističke stranke Građanska platforma (PO), koja čini većinu u poljskoj vladinoj koaliciji. Još 2021. predsjednik PO i sadašnji premijer, Donald Tusk, pozvao je na uklanjanje raspela s javnih zgrada.

Što vi mislite o ovoj odluci o zabrani vjerskih simbola? Ostavite nam ispod komentar!

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!