Umirovljenica optužena jer je ženama ponudila priliku za razgovor izvan klinike za pobačaj

Umirovljenica iz Dorseta u Engleskoj čeka suđenje nakon što je u blizini klinike za pobačaje držala natpis na kojem je pisalo: “Ovdje sam da razgovaramo ako želite.”

Dok je Livia Tossici-Bolt držala natpis u objektu u Bournemouthu, nekoliko pojedinaca joj je prišlo kako bi razgovarali o problemima s kojima se suočavaju u svojim životima.

Lokalne vlasti suočile su se sa 62-godišnjakinjom tvrdeći da je prekršila lokalnu “tampon zonu” za pobačaj, koja zabranjuje izražavanje odobravanja ili neodobravanja pobačaja.

Izdali su obavijest o fiksnoj kazni, koju je Tossici-Bolt odbila platiti, uz obrazloženje da je imala pravo, zaštićeno člankom 10. Zakona o ljudskim pravima, nuditi sporazumne razgovore.

Međutim, vijeće Bournemoutha, Christchurcha i Poolea ju je optužilo i umirovljena medicinska znanstvenica sada čeka datum suđenja.

Livia Tossici-Bolt, čiju pravnu obranu podržava ADF UK (Alliance Defending Freedom UK) rekla je:

“Svi osuđujemo uznemiravanje. Ali ‘tampon zone’ idu tako daleko čak da kriminaliziraju aktivnosti koje su miroljubive i korisne. Već nekoliko godina pružam ruku pomoći ženama koje bi željele razmotriti druge mogućnosti abortusa i upućujem ih na mogućnosti u kojima mogu dobiti financijsku i praktičnu potporu, ako to žele. Nema ništa loše u ponudi pomoći. Nema ničeg lošeg u tome da dvije odrasle osobe sporazumno razgovaraju na ulici. Ne bi me trebali tretirati kao kriminalca samo zbog ovoga.”

Jeremiah Igunnubole, pravni savjetnik za ADF UK rekao je:

“Prema nejasno napisanim lokalnim mjerama “tampon zone”, vidjeli smo da su volonteri poput Livije kriminalizirani samo zato što su nudili pomoć ženama u nevolji; a druge vukli po sudovima jer su se molili, čak i tiho, u svojim mislima.”

NAJNOVIJE!