U ruskom bombardiranju Ukrajine poginuo svećenik i 6-godišnja djevojčica

Rusija je u srijedu bombardirala dijelove ukrajinske sjeveroistočne regije Harkov, ubivši četiri civila, uključujući šestogodišnju djevojčicu i svećenika.

58-godišnji svećenik ubijen je u središtu grada Kupianska na prvoj liniji nakon što je zatrpan ruševinama pogođene crkve, rekao je guverner Harkiva Oleh Synehubov. Stradao je i 39-godišnji muškarac u obližnjem kafiću.

Najmanje 12 stambenih kuća oštećeno je kada je Rusija bacila bombe FAB-500 na grad, koji je oko 40 km (25 milja) od ruske granice, rekao je Synehubov.

Još petero ljudi ranjeno je u gradu koji je postao ratom razoren grad duhova dok ruska samozvana “specijalna vojna operacija” ulazi u treću godinu.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako su šestogodišnja djevojčica i njezin 48-godišnji djed ubijeni u selu Velykyi Burluk u blizini Kupianska.

Moskva kaže da ne gađa civile. Ujedinjeni narodi potvrdili su više od 10.000 smrtnih slučajeva civila tijekom ruske invazije na Ukrajinu i kažu da je stvarni broj vjerojatno puno veći.

Prije rata Kupiansk je bio užurbano željezničko čvorište s oko 30.000 stanovnika.

Nakratko su ga okupirale ruske snage u prvim tjednima ruske invazije, pokrenute 24. veljače 2022., ali ga je Ukrajina ponovno zauzela u munjevitoj protuofenzivi u jesen te godine.

NAJNOVIJE!