U Njemačkoj postoji katolički dom za umirovljenike koji su homoseksualci

Caritas u Kölnu nudi dom za umirovljenike koji su homoseksualci. Starački dom Sankt Maternus trebao bi biti – kako tvrdi direktor ustanove Filips Goncaruks – “zaista sigurno mjesto” za LGBT osobe koje su “iskusile diskriminaciju u životu”.

Organizatori žele stvoriti „okruženje puno prihvaćanja i otvorenosti“ za osobe koje su u dugogodišnjem LGBT životu iskusile „strah“ i „odbacivanje“. U znak otvorenosti na tornju kapelice ustanove Sankt Maternus izvješena je zastava duginih boja.

Trenutačno 120 ljudi živi u ustanovi, a nadležni ne provjeravaju tko je homoseksualac, pa se ne zna koliko tih osoba pripada LGBT zajednici. Objekt se fokusira na dobru atmosferu. Ravnatelj Filips Goncaruks naglašava da je stvaranje ovakvog doma za umirovljenike svojevrsna “nadoknada” za LGBT osobe, jer se u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata homoseksualnost kažnjavala, posebice među muškarcima.

Zaposlenici ustanove Sankt Maternus sudjelovali su u nedavno organiziranom LGBT događaju – “Köln Pride”. Sa zaposlenicima su bili i neki štićenici doma, među kojima i oni u invalidskim kolicima.

Novi put kojim ide Caritas ne nailazi samo na odobravanje. Šarena zastava duginih boja isprva je visjela na ulazu u Sankt Maternus – i već su je dva puta srušili nepoznati ljudi. Sada se vijori sa zvonika.

NAJNOVIJE!