U Kongu se pojavila opasna bolest koja bi se mogla proširiti na druge zemlje

U Kongu se pojavio opasni soj boginja koji ubija djecu i uzrokuje pobačaje, a znanstvenici upozoravaju kako prijeti opasnost od širenja zaraze na druge zemlje.

Virus se među ljudima prenosi seksualnim i neseksualnim kontaktom tako da su slučajevi zaraženih zabilježeni u bordelima, ali i školama.

Stotine ljudi s bolešću, ranije poznatom kao majmunske boginje, primljeno je u bolnicu u rudarskom gradu Kamituga u pokrajini Južni Kivu. Liječnici predviđaju kako su trenutni slučajevi samo početak veće epidemije.

Mpox je virus iz iste porodice kao i velike boginje, a uzrokuje simptome slične gripi i gnojne lezije. Prije dvije godine, u Europi i SAD-u pojavila se epidemija koja je bila usmjerena na gay zajednicu te je tada WHO proglasio izvanredno stanje u zdravstvu.

To je bio prvi put da su se boginje širile seksualnim kontaktom. Epidemiju iz 2022. godine uzrokovao je podtip II virusa, odnosno jedne od tri priznate skupine s relativno niskom stopom smrtnosti.

Novu epidemiju u Kongu pokrenuo je mutirani oblik podtipa I virusa kod kojeg je stopa smrtnosti 5 posto kod odraslih, 10 posto kod djece, a zabilježene su i visoke stope pobačaja među trudnicama.

To je nedvojbeno najopasniji poznati soj boginja s obzirom na to kako se prenosi, širi i koji su mu simptomi, rekao je John Claude Udahemuka, predavač na Sveučilištu u Ruandi koji radi na sprječavanju širenja epidemije.

Dodao je kako se sve zemlje trebaju pripremiti na širenje virusa te da je ključno što prije dijagnosticirati bolest kako se ne bi širila, prenosi Jutarnji.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!