NaslovnicaVijestiTvrtka Elona Muska će uskoro ugraditi čip u mozak drugog pacijenta

Tvrtka Elona Muska će uskoro ugraditi čip u mozak drugog pacijenta

Neuralink, tvrtka Elona Muska koja razvija “spoj mozga i računala”, uskoro će ugraditi svoj čip u mozak drugog pacijenta.

Tehnologija navodno omogućava paraliziranim osobama da kontroliraju digitalne uređaje putem moždanih signala, s ciljem povećanja broja korisnika na visoke jednoznamenkaste brojeve do kraja godine.

Novi korak za Neuralink

Neuralink će za otprilike tjedan dana ugraditi svoj uređaj drugom ljudskom pacijentu, potvrdili su najviši rukovoditelji kompanije. Dosad je Noland Arbauh iz Arizone jedina osoba koja je primila implantat moždanog čipa, no Musk se nada da će se taj broj povećati na visoke jednoznamenkaste brojeve do kraja ove godine.

Značajno je da je Noland primio implantat nakon nesreće koja ga je paralizirala 2016. godine. Kompanija je u svibnju obavijestila da su se male žice unutar Arboa povukle iz položaja. Međutim, tijekom nedavnog brifinga, Musk je izjavio da je implantat postao “manje-više vrlo stabilan”.

“Sada prelazimo na našeg drugog Neuralink pacijenta… No, nadamo se da ćemo ove godine imati visoke jednoznamenkaste brojeve, ako stvari budu išle dobro”, rekao je Musk.

Tvrtka Elona Muska dobila dozvolu za umetanje čipova u ljudski mozak
Snimka zaslona: YouTube

Stabilnost implantata

Izvršni direktor Neuralinka, Dongjin, govoreći o moždanom implantatu, rekao je: “Kada napravite operaciju mozga, potrebno je neko vrijeme da tkiva uđu i učvrste niti na mjestu, a kada se to dogodi, sve je stabilno.”

Rukovoditelji Neuralinka izjavili su da kompanija poduzima mjere za smanjenje rizika, poput oblikovanja lubanje i smanjenja koncentracije ugljikovog dioksida u krvi na normalne razine.

U međuvremenu, Musk je na brifingu u srijedu izjavio da je dugoročni cilj Neuralinka “ublažiti dugoročni civilizacijski rizik od umjetne inteligencije”. Rekao je da Neuralink može pomoći u stvaranju “bliže simbioze između ljudske inteligencije i digitalne inteligencije”.

Što radi Neuralink implantat?

Neuralinkov moždani implantat omogućava paraliziranim pacijentima korištenje digitalnih uređaja koristeći samo svoj mozak. Uređaj funkcionira tako što koristi sićušne žice za hvatanje signala iz ljudskog mozga i prevođenje tih signala u radnje poput pomicanja kursora na ekranu računala.

U video zapisima koje je Neuralink do sada podijelio, Arbough je mogao igrati video igre, pretraživati internet i pomjerati kursor na svom laptopu bez pomicanja prsta.

Što vi mislite o ovim čipovima koji se ugrađuju u mozak? Ostavite nam ispod komentar!

NAJNOVIJE!