Bizaran trend kod trudnica u Srbiji: Traže raniji porod zbog horoskopa, zovu astrologe za datum

Trudnice u Srbiji plaćaju astrologe da im kažu koji je najbolji datum, pa u privatnim klinikama od ginekologa traže da rode točno u to vrijeme.

Veliki broj žena u Srbiji zakazuje termin poroda samo zbog određenog horoskopskog znaka djeteta, a da nisu svjesne posljedica koje takvo ponašanje može imati po zdravlje bebe, upozoravaju stručnjaci.

Buduće se majke savjetuju s astrolozima oko planiranja trudnoće, kažu, ali i dogovaraju kada će roditi kako bi dijete donijele na svijet određenog datuma, odnosno prema horoskopskom znaku!

Traže da se porod carskim rezom zakaže ranije, nekoliko tjedana prije termina, što može ozbiljno ugroziti njihov život i život njihove bebe.

Na ovaj potez odlučila se Jelena K. (30) iz Beograda, danas majka dvomjesečnog dječaka, koja je u dogovoru s ginekologom pomjerila termin poroda i zakazala carski rez tri tjedna prije zakazanog termina.

Kako kaže, kroz razgovor sa svojim astrologom došla je do zaključka da je za sudbinu i budućnost njenog djeteta taj datum bio povoljniji jer je dijete rođeno u znaku Vodenjaka.

“Trebala sam roditi sredinom ožujka, ali tada bi mi se sin rodio u znaku ribe, a ja to nisam željela pa sam zakazala carski rez i rodila ga u znaku vodenjaka. Trudnoća je bila uredna, tako da doktorica u privatnoj klinici kod koje sam vodila trudnoću nije imala dvojbi oko toga mogu li roditi tri tjedna ranije, jer se plod lijepo razvijao i bila sam spremna za porod radila godinama utvrdila da je najbolji datum za carski rez 18. veljače. Vjerujem da nam zvijezde donekle kroje sudbinu, bezbroj puta do sada to se pokazalo točnim u mom slučaju i nisam mogla dopustiti da mi sine zla sudbina ako već mogu da je promijenim”, napisala je ova Beograđanka na mrežama i dodala da veliki broj njenih prijatelja i poznanika planira istu stvar, prenosi Mondo.rs.

Opasno je da se dijete rodi prerano

Ginekolog dr. Vanja Milošević kaže da se u dosadašnjoj praksi u državnim ustanovama nije susreo s takvom situacijom i da je to više karakteristično za privatne klinike, ali da ga ne čude odluke i razmišljanja budućih roditelja, tj. majke.

Horoskop, astrologija i okultno imaju demonske temelje

“Ne krivim te pacijentice, njihovo je pravo pitati kad će roditi, ali krivim njihove doktore koji to rade. U državnim klinikama to ne postoji jer postoje protokoli. Svaki dan dok je beba je u majčinoj utrobi dragocjen i važan u procesu sazrijevanja uložiti velike napore da sačuvamo tu trudnoću do termina, jer znamo koliko je opasno da se dijete rodi prerano… Medicina ne radi po principu želja, možda estetska medicina može, ali ginekologija i opstetricija ne mogu”, upozorava ginekolog i dodaje:

“Posljedice prijevremenog poroda mogu biti velike, jer su posljednji tjedni trudnoće vrlo važni za razvoj ploda i pripremu buduće majke za porod i dojenje. Ako se poremeti taj prirodni sklad i tijek i nema medicinskih opravdanje za to, dijete kasnije može imati niz problema u razvoju problema.”

Priroda odlučuje

Prijevremeni ili “planirani” porod, iako je unutar devetog mjeseca trudnoće, može biti opasan i za bebu i za majku , kaže pedijatar Saša Milićević. Navodi da je sa stajališta neonatologa i pedijatara važan svaki sat koji beba provede u majčinom trbuhu te da samo priroda treba odlučiti kada će doći do poroda.

“U tim posljednjim tjednima trudnoće, između 36. i 38. tjedna, odvijaju se brojni važni mehanizmi u organizmu majke i bebe. Kod bebe se razvijaju pluća, sazrijevaju unutarnji organi, uspostavlja se živčani sustav, a osjetila se formiraju i žena se priprema za porod, mišići zdjelice se otvaraju i dolazi do izlučivanja kolostruma, ali kod preskakanja prirodnog tijeka, dijete kasnije može imati problema s normalnim funkcioniranjem pluća, s organima probavnog sustava i srčanim problemima”, ističe Milićević.

Prema njegovim riječima, roditelji bi se trebali dobro informirati i razmisliti prije nego odluče konzultirati astrologa o tako važnim pitanjima kao što je termin poroda. Za sve takve zahtjeve moraju se pridržavati savjeta odabranog ginekologa koji vodi trudnoću.

NAJNOVIJE!