Švicarska zabranila kapsule za eutanaziju dizajnirane za mirnu smrt

Nedavno je Švicarska zabranila tzv. kapsule za eutanaziju koje se nazivaju Sarco, neposredno prije njihove planirane inauguralne uporabe.

Državno tužiteljstvo kantona Schaffhausen upozorilo je organizaciju Exit Switzerland, koja stoji iza ovog uređaja, na ozbiljne pravne posljedice ako se Sarco koristi. Te posljedice uključuju potencijalnu zatvorsku kaznu do pet godina, navodi lokalni portal Blick.

Sarco, skraćenica za sarkofag, je futuristička kapsula dizajnirana za mirnu i euforičnu smrt brzim smanjenjem razine kisika uz održavanje niske razine CO2.

Kapsula je zamišljena da pruži osjećaj putovanja na ‘novo odredište’, kako to opisuje Exit Switzerland. Iako je njezin debi bio planiran za srpanj, kritičari tvrde da ona “glamurizira” smrt.

Državno tužiteljstvo naglašava da nema pouzdanih informacija o metodi umiranja te da je potpuno nejasno tko ima kontrolu nad kojim mehaničkim procesom tijekom umiranja, prenosi Blick.

Problem samoubilačkog turizma

Švicarska već desetljećima dopušta potpomognuta samoubojstvo, što je dovelo do fenomena poznatog kao “samoubilački turizam”. Pravno potpomognuta eutanazija namijenjena je terminalno bolesnim ili ozbiljno oslabljenim osobama koje same sebi daju smrtonosnu dozu. Stranci plaćaju između 7500 i 12.000 dolara za usluge poput policijske deklaracije, kremiranja ili pokopa.

Interes za eutanaziju je u porastu. Exit je izvijestio o 1252 potpomognutih samoubojstava u 2023. godini, što je povećanje od 11 posto u odnosu na 2022. godinu.

Dignitas, još jedna švicarska organizacija koja pruža slične usluge, zabilježila je porast od 80 posto u članstvu britanskih građana u proteklom desetljeću, a većina njihovih ostalih članova dolazi iz Njemačke i Francuske.

NAJNOVIJE!