Svaki treći učenik osnovne škole u Beču je musliman

Otprilike trećina bečkih osnovnoškolaca u državnim školama su muslimani, pokazalo je istraživanje Uprave za obrazovanje.

Sadašnje brojke prikupila je Uprava za obrazovanje u javnim osnovnim školama, tako da ne uključuju oko deset posto privatnih škola. Prema studiji, 35 posto učenika osnovnih škola su muslimani, 26 posto bez denominacije, 21 posto katolici, 13 posto pravoslavci i po dva posto protestanti ili pripadaju drugoj denominaciji. Ako se uzmu u obzir privatne škole, udio muslimana vjerojatno bi blago pao, izjavio je novinarima u utorak sociolog Kenan Güngör.

“Život u demokraciji”

U usporedbi sa školskom godinom 2016./2017. katolika je bilo 31 posto, 28 posto muslimana, a 17 posto nisu imali denominaciju.

S obzirom na brojke, gradski vijećnik Christoph Wiederkehr (NEOS) ponovno se zalaže za poseban predmet od prvog razreda nadalje za sve učenike – “Život u demokraciji”. Kroz njega treba prenijeti demokraciju, vrijednosti i etiku, kao i znanje o svim priznatim religijama. Vjeronauk, s druge strane, treba dodati u raspored samo na zahtjev.

Sociolog Güngör vidi nekoliko paralelnih događaja u školama. Zbog snažne imigracije iz islamsko-arapskog svijeta, u zemlju dolazi sve više ljudi koji su obično religiozniji – što samo po sebi i u većini škola još nije veliki problem. Istodobno se u društvu povećao skepticizam. “Naravno, muslimanski učenici to primjećuju”, dodao je sociolog. U školama s visokim udjelom muslimana stoga se osjećaju zaštićenije.

NAJNOVIJE!