NaslovnicaVijestiSud Europske unije: Tražitelji azila koji se 'obrate na kršćanstvo' se moraju...

Sud Europske unije: Tražitelji azila koji se ‘obrate na kršćanstvo’ se moraju dobro istražiti

Sud pravde Europske unije (CJEU) nedavno je podržao slučaj tražitelja azila koji su promijenili vjeru nakon što su napustili zemlju porijekla.

Zemlje članice EU-a ne mogu pretpostaviti da tražitelji azila koji se žele obratiti na kršćanstvo nakon napuštanja svoje domovine to čine samo kako bi dobili status izbjeglice.

CJEU je zabranio zemljama u EU da automatski odbiju bilo koji zahtjev za azilom na temelju pitanja vjere i zahtijeva od njih da provedu pojedinačne procjene za svaki slučaj, kako bi se utvrdilo je li promjena vjere stvarna ili ne, piše Evangelical Focus.

Sud sa sjedištem u Luksemburgu presudio je da kada je podnositelj zahtjeva “vjerodostojno pokazao da se obratio na kršćanstvo ‘iz unutarnjeg uvjerenja’ i aktivno prakticira tu vjeru”, ako ispunjava uvjete predviđene Direktivom o kvalifikacijama kao izbjeglica, “mora mu se priznati taj status”.

Naprotiv, kada se utvrdi da postoji zlouporaba namjere da se postupak instrumentalizira, “dodjela izbjegličkog statusa se može odbiti”, čak i kada podnositelji “opravdano strahuju da će biti progonjeni u ovoj ili svojim zemljama”.

Međutim, oni zadržavaju status izbjeglice i “moraju imati koristi od zaštite zajamčene konvencijom, koja zabranjuje protjerivanje ili vraćanje izbjeglica na granice teritorija gdje bi njihov život ili sloboda bili ugroženi”.

Slučaj u Austriji

Ova kazna proizlazi iz zahtjeva za azil koji je u Austriji podnio iranski državljanin koji se obratio na kršćanstvo po dolasku u zemlju i bojao se da će biti proganjan u svojoj domovini ako bude deportiran.

Austrijske su vlasti utvrdile da je on vjerodostojno pokazao da se obratio na kršćanstvo u Austriji i aktivno prakticirao svoju vjeru, ali su mu odbili odobriti status izbjeglice jer je prema austrijskom zakonu podnositelj zahtjeva trebao dokazati da je već prakticirao kršćanstvo u Iranu.

Austrijski upravni sud pita CJEU je li takav uvjet kompatibilan s Direktivom o kvalifikacijama, a u svojoj presudi, sud je presudio da nije.

Presuda nije obvezujuća i CJEU je vratio predmet austrijskom pravosuđu kako bi se njegovo mišljenje moglo uzeti u obzir prilikom donošenja konačne presude, koja će uspostaviti sudsku praksu za slične slučajeve u drugim zemljama EU-a.

NAJNOVIJE!