NaslovnicaVijestiSolarna oluja poremetila rad Muskovih satelita, vlasti diljem svijeta poslale upozorenje: "SPREMITE...

Solarna oluja poremetila rad Muskovih satelita, vlasti diljem svijeta poslale upozorenje: “SPREMITE SE”

Solarna oluja je uvelike poremetila rad Muskovih satelita u svemiru, a u pitanju je jedna od najvećih takvih oluja u posljednjih 20 godina.

Starlink, satelitski ogranak SpaceX-a Elona Muska, objavio je danas da je primijetio pad kvalitete signala i usluga jer je Zemlju pogodila najveća geomagnetska oluja zbog solarne aktivnosti u posljednja dva desetljeća.

U priopćenju se kaže da tehnički tim istražuje problem.

Musk je ranije na mreži “X” objavio da su sateliti “Starlink” pod velikim pritiskom zbog geomagnetske solarne oluje, ali da se za sada drže.

Zemlju je zahvatila najveća geomagnetska oluja u posljednjih 20 godina zbog velike količine koronalne mase izbačene sa Sunca.

Tisuće Starlink satelita u niskoj Zemljinoj orbiti koriste međusatelitske laserske veze za prijenos podataka između sebe u svemiru brzinom svjetlosti, omogućujući mreži da ponudi internetsku pokrivenost cijelog svijeta.

Vlasti diljem svijeta upozorile su satelitske operatere, zrakoplovne tvrtke i elektroprivredna poduzeća da poduzmu mjere opreza u pripremi za moguće poremećaje zbog promjena u Zemljinom magnetskom polju.

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu priopćila je da je to najveća geomagnetska oluja od listopada 2003. i da će vjerojatno potrajati tijekom vikenda, predstavljajući rizik za navigacijske sustave, električne mreže i satelitsku navigaciju, između ostalog.

Diljem planeta, a posebno u Europi i Sjevernoj Americi, na noćnom nebu vidljive su spektakularne polarne svjetlosti u raznim bojama.

NAJNOVIJE!