Šef policije u Japanu se naklonio čovjeku u znak isprike

Stojeći ispred gospodina Hakamade, Tsuda se duboko naklonio i rekao: "Žao nam je što smo vam uzrokovali neopisivu bol i teret čak 58 godina. Užasno nam je žao."

Šef policije u Japanu osobno se ispričao i dao dar čovjeku koji je proveo 58 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio.

Iwao Hakamada (88) čekao je na pogubljenje više od 50 godina prije nego što je prošlog mjeseca u ponovljenom suđenju oslobođen optužbi.

Okružni sud u Shizuoki utvrdio je da su policija i tužitelji radili zajedno na izmišljanju i podmetanju dokaza protiv bivšeg boksača te da su upotrijebili nasilje kako bi ga prisilili na priznanje.

Takayoshi Tsuda, šef policije prefekture Shizuoka, posjetio je Hakamadu u njegovom domu kako bi se osobno ispričao.

Stojeći ispred gospodina Hakamade, Tsuda se duboko naklonio i rekao: “Žao nam je što smo vam uzrokovali neopisivu bol i teret čak 58 godina. Užasno nam je žao.”

Hakamada, koji je lošeg zdravlja, odgovori: “Što znači imati autoritet… Kad imaš moć, ne treba gunđati.”

Hideko Hakamada, 91-godišnja sestra koja je bila uz brata tijekom sudskog procesa i sada živi s njim, zahvalila je šefu policije što ih je posjetio.

Proglašen je krivim za ubojstvo supruge i dvoje djece

Novinarima je rekla da nema smisla žaliti mu se nakon svih ovih godina jer Tsuda “nije bio uključen u slučaj i posjećivao ih je samo kao dio svoje dužnosti”.

Hakamada je 1968. godine osuđen na smrt. Proglašen je krivim za ubojstvo supruge i njihovo dvoje djece te bivšeg šefa. Izbjegao je ovrhu zbog dugotrajnog žalbenog procesa. Proveo je 27 godina u zatvoru kada mu je prva žalba odbijena.

Druga žalba, koju je 2008. podnijela njegova sestra, usvojena je 2014. i naloženo je ponovno suđenje. Hakamada je postao svjetski rekorder jer nitko nije tako dugo čekao na izvršenje smrtne kazne kao on.

Tijekom novog suđenja pojavila su se pitanja o krvavoj odjeći za koju su istražitelji rekli da pripada njemu i da je pronađena više od godinu dana nakon njegova uhićenja.

Analizom je utvrđeno da uzorci krvi ne pripadaju Hakamadi, a hlače koje su tužitelji priložili kao dokaz bile su mu premale.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!