Rusija će zabraniti propagandu protiv rađanja djece

Putin kaže da žene trebaju imati najmanje troje djece.

Ruski parlament radi na pripremi zakona kojim bi se zabranilo promicanje “načina života bez djece” i nametnule visoke novčane kazne za “propagandu bezdjetnosti”, rekao je u utorak bliski saveznik Vladimira Putina.

Vjačeslav Vologin, predsjedavajući Državne dume, najavio je da zastupnici trenutno razmatraju nacrt zakona kojim bi se zabranila propaganda “pobačaja” na internetu, u filmovima, u reklamama i medijima.

Prema pisanju mađarskog medija Mandiner, Putin, koji je Rusiju nazivao “bastionom tradicionalnih vrijednosti” koji vodi vitalnu bitku protiv dekadentnog Zapada, potiče žene da imaju najmanje troje djece, rekavši da će to pomoći osigurati budućnost nacije.

Trenutačno je stopa nataliteta u Rusiji, koja iznosi 1,49, viša od prosjeka EU koji iznosi 1,46, ali obje su daleko od razine zamjene od 2,0.

Stopa nataliteta u Rusiji pala je na najnižu razinu u četvrt stoljeća, dok je stopa smrtnosti porasla jer je zemlja u ratu s Ukrajinom, pokazuju službeni podaci, prenosi Remix News.

Vologyin je optužio fenomen koji vlasti nazivaju “ideologijom bez djece” da obezvrjeđuje instituciju obitelji i obeshrabruje žene da imaju djecu. Mnoge zapadne publikacije poznate su po promicanju načina života bez djece, a ruski zakonodavci zabrinuti su da je ovaj trend sada prevladavajući u Rusiji.

“Grupe na društvenim mrežama često ne poštuju majčinstvo i očinstvo, te pokazuju agresiju prema trudnicama, djeci i velikim obiteljima”, rekao je Vologyin.

Prema Vologyinu, prema predloženom zakonu, oni koji budu proglašeni krivima za širenje “propagande bez djece” mogli bi biti kažnjeni novčano do 400.000 rubalja (4200 eura). Za državne dužnosnike kazna može iznositi čak 800.000 rubalja (8.000 eura), a za tvrtke kazna može iznositi do 5 milijuna rubalja (52.000 eura).

NAJNOVIJE!