NaslovnicaVijestiRođena beba s četiri ruke i četiri noge: Liječnici su zanijemili od...

Rođena beba s četiri ruke i četiri noge: Liječnici su zanijemili od šoka

Ovaj tjedan u Indiji je rođena beba s četiri ruke, četiri noge i dva lica. Rama Devi (38) rodila je sijamske blizance koji su umrli nedugo nakon rođenja, piše Daily Mail.

Svi su zanijemili od šoka

Majka je otišla u seosku bolnicu s trudovima, a bolničko osoblje bilo je šokirano kada je otkrilo da je dijete rođeno zajedno s još jednim tijelom koje nije bilo potpuno razvijeno.

Iako je porođaj bio jednostavan i nije imao komplikacija, dogodio se u ruralnoj regiji gdje žene rijetko idu na prenatalni pregled, što bi moglo objasniti zašto je stanje djeteta bilo iznenađenje.

Iz djetetovih prsa virile su nerazvijene noge i ruke. Dijete je umrlo pet sati nakon rođenja. Stanje je toliko rijetko da liječnici za njega nemaju naziv. Nejasno je kako je točno dijete umrlo, iako beba nije mogla sama sisati niti na bilo koji način konzumirati mlijeko. Vjeruje se da obitelj ima još djece.

Česta pojava ili ne?

Iako je nejasno je li to točno stanje već viđeno, nekoliko drugih nevjerojatno rijetkih oblika spojenih blizanaca zabilježeno je u Indiji i okolnim zemljama.

Prošlog studenog, 30-godišnja žena u Indiji rodila je dječaka s četiri ruke i četiri noge. U Indoneziji su blizanci rođeni spojeni u zdjelici, ostavljajući ih s tri noge, četiri ruke i jednim penisom, te su nazvani “paukovi blizanci”.

A dvoje od svakog milijuna djece diljem svijeta rađa se s diprozopusom, rijetkim oblikom spojenih blizanaca kod kojih je cijelo lice ili dio lica dupliciran. U tim su slučajevima lica i mozak povezani samo s jednim moždanim deblom.

Općenito, sijamski blizanci su jedan od 50.000 do 200.000 živorođene djece i nastaju kada se jedno oplođeno jajašce podijeli i razvije u dvije jedinke.

Otprilike osam do 12 dana nakon začeća, slojevi koji se odvajaju u jednojajčane blizance razvijaju se u specifične organe i strukture, prema klinici Mayo.

Vjeruje se da proces prerano završava, što rezultira spojenim blizancima. Međutim, druga teorija sugerira da se dva odvojena embrija stapaju rano u razvoju.

NAJNOVIJE!