NaslovnicaVijestiRekordan broj pobačaja u Švicarskoj

Rekordan broj pobačaja u Švicarskoj

Nikada prije Švicarska nije prekinula toliko trudnoća kao 2023. godine.

Prema službenim podacima objavljenim u srpnju 2024., u toj srednjoeuropskoj zemlji registrirano je 12.045 pobačaja, što je rekordan broj. Brojka je porasla za više od 600 slučajeva u odnosu na godinu prije.

Savezni ured za statistiku izvijestio je o stopi od 7,3 pobačaja na 1000 žena u dobi od 15 do 44 godine. Polovica žena (53%) bila je starija od 30 godina kada su prekinule trudnoću.

Gotovo svi pobačaji (95%) dogodili su se u zakonskom okviru prvih dvanaest tjedana, a 77% dogodilo se tijekom prvih osam tjedana.

Osam od deset pobačaja izvršeno je medikamentozno, a 19% kirurški.

Švicarski zakon koji dopušta pobačaj, poznat kao “rješenje za prvo tromjesečje”, donesen je 2002. godine.

Pobačaj je grijeh: 10 razloga zašto je pogrešno usmrtiti nerođeno dijete

Dvije su kršćanske stranke za život

Dvije stranke s jasnim kršćanskim etosom zastupljene u nacionalnom parlamentu zalažu se za život.

Evangelička narodna stranka (EVP, s 2 mjesta u Bundeshausu ) kaže u svom manifestu: „Bog je stvorio ljude na svoju sliku. Zato štitimo i poštujemo ljudski život od začeća do smrti”.

Savezna demokratska unija (EDU, 2 mjesta) također ima jasan pro-life stav. “Život se uvijek prima; to je Božji dar. Država mora zaštititi živote svojih ljudi”. Stoga, “socijalna, financijska, psihološka i pastoralna državna pomoć je potrebna trudnicama u potrebi kao učinkovita prevencija protiv pobačaja”.

Švicarski evanđeoski savez također je jasno podržao pravo na život nerođenih beba i pretrpio je napade bojom od strane zagovornika pobačaja.

Marševi za život u Švicarskoj organizirani su pod strogom policijskom zaštitom, jer su ekstremističke skupine proteklih godina nasilno protuprosvjedovale, prenosi Evangelical Focus.

NAJNOVIJE!