Prosvjednici upali na LGBT festival u Gruziji: Uništavali su pozornicu i palili njihove zastave

Prosvjednici, povezani s pravoslavnom crkvom, upali su na LGBT festival u gruzijskom glavnom gradu te izazvali nerede.

Stotine desničarskih prosvjednika protiv LGBT osoba nasrnule su u subotu na mjesto održavanja LGBT festivala u glavnom gradu Gruzije, uništavajući pozornicu, izazivajući požare i pljačkajući bar.

Dim je kuljao iznad polja nedaleko od grada dok su LGBT+ zastave gorjele, a desničarski aktivisti plesali su uz tradicionalnu gruzijsku narodnu glazbu.

Britanski veleposlanik u Gruziji, Mark Clayton, izrazio je šok i tugu zbog otkazivanja Pride festivala u Tbilisiju zbog sigurnosnih rizika za sudionike. Pozvao je gruzijsku vladu da osigura da svi prekršitelji zakona koji su agresivno ometali mirno okupljanje budu privedeni pred lice pravde.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Gruzije, Aleksandre Darakhvelidze, potvrdio je da su sudionici Tbilisi Pride Festa sigurno evakuirani s mjesta događaja. Istaknuo je da vlasti nisu uspjele osigurati događaj s obzirom na to da se održavao na otvorenom.

Policija nije uspjela zadržati prosvjednike

Neprimjereni odnos prema seksualnim manjinama snažno je prisutan u Gruziji, većinski pravoslavnoj zemlji, a prethodni LGBT događaji često su bili praćeni nasilnim neredima. Policija je pokušala zaustaviti prosvjednike, ali nije uspjela zadržati sve.

Organizatori skupa “Tbilisi Pride” tvrde da su današnji događaji bili koordinirani i unaprijed dogovoreni između Ministarstva unutarnjih poslova i nasilničke skupine Alt-Info.

Alt-Info, ekstremno desničarska skupina povezana s Gruzijskom pravoslavnom crkvom, već je organizirala protuprosvjede protiv godišnjih LGBT okupljanja, a prošle godine je došlo do ozljeđivanja novinara i čak smrti jednog snimatelja.

U vrijeme nasilja, misija EU-a u zemlji uputila je oštro pismo vladi, osudivši “izravne napade na demokratske i proeuropske težnje Gruzije” i kritizirajući paljenje zastave EU-a ispred parlamenta Gruzije.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!