NaslovnicaVijestiPrijedlog zakona o potpomognutom samoubojstvu predstavljen britanskom parlamentu

Prijedlog zakona o potpomognutom samoubojstvu predstavljen britanskom parlamentu

Lord Falconer u petak je Domu lordova predstavio prijedlog zakona kojim bi se terminalno bolesnim odraslim osobama koje imaju šest mjeseci ili manje omogućila medicinska pomoć u okončanju života.

To je prvo čitanje njegovog prijedloga zakona o pomoći pri umiranju neizlječivo bolesnih odraslih osoba.

Prema odredbama zakona o privatnim članovima, potpomognuto samoubojstvo zahtijevalo bi odobrenje dvaju liječnika i visokog suda.

Ova vrsta prijedloga zakona rijetko postaje zakon, ali lord Falconcer, bivši ministar pravosuđa rada, rekao je da se nada da će sličan prijedlog zakona biti uveden u Donji dom gdje ima više šanse za usvajanje.

Posljednji put kada je Donji dom parlamenta raspravljao o potpomognutom samoubojstvu bilo je 2015. kada je poražen s velikom razlikom od 333 protiv, na 118 za.

U godinama koje su uslijedile vidljiv je kontinuirani pritisak prema promjeni zakona, a premijer Sir Keir Starmer obećao je da će dati vremena za raspravu o tom pitanju.

Lord Falconer već je šest puta uveo zakon kojim se mijenja zakon o potpomognutom samoubojstvu. Njegov posljednji pokušaj bio je 2022. s amandmanom na Zakon o zdravstvu i skrbi u Domu lordova koji je poražen sa 179 glasova za i 145 protiv.

Pro-life skupina Right to Life UK poziva zastupnike da zadrže status quo.

Glasnogovornica organizacije Right To Life UK, Catherine Robinson, rekla je: “Zakon o potpomognutom samoubojstvu lorda Falconera bit će njegov sedmi parlamentarni pokušaj da promijeni zakon o potpomognutom samoubojstvu od 2009. To je gotovo jednom svake dvije godine u zadnjih 15 godina.

Oba doma parlamenta dosljedno su odbijala njegove predložene izmjene zakona o potpomognutom samoubojstvu.

“Primjeri potpomognutog samoubojstva u akciji u drugim jurisdikcijama trebali bi nastaviti funkcionirati kao strašno upozorenje našim izabranim predstavnicima koji bi trebali nastaviti odbijati prijedloge Lorda Falconera.”

NAJNOVIJE!