Povijesni trenutak: Zelenski zabranio Rusku pravoslavnu crkvu

Zelenski je potpisao zakon o zabrani vjerskih organizacija povezanih s Rusijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon o zabrani djelovanja vjerskih organizacija povezanih s Ruskom Federacijom u Ukrajini, objavljeno je na stranicama Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine.

Riječ je o prijedlogu zakona koji zabranjuje djelovanje Ruske pravoslavne crkve i s njom povezanih vjerskih organizacija u Ukrajini, javlja Unian.

Ukrajinski parlamebt, Verkhovna Rada, usvojio je 20. kolovoza zakon o zabrani vjerskih organizacija povezanih s Ruskom pravoslavnom crkvom.

“S obzirom da je Ruska pravoslavna crkva ideološki nastavljač režima agresorske države, sudionik u ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim u ime Ruske Federacije i ideologije Ruskog svijeta, djelovanje Ruske pravoslavne crkve nije u skladu s Ustavom BiH. Crkva u Ukrajini je zabranjena”, navodi se u tekstu zakona.

Prema tekstu zakona, nisu dopušteni odnosi, veze, komunikacije vjerskih organizacija, uključujući vjerske zajednice, i drugih pravnih osoba sa stranim vjerskim organizacijama, čije je djelovanje zabranjeno u Ukrajini.

Zakonom je predviđeno osnivanje komisije koja će istražiti potencijalne veze vjerskih organizacija s Moskvom, a koja će nakon utvrđivanja činjenica imati 60 dana da ih prekine, prije nego što slučaj završi na sudu.

Predstavnici Ukrajinske pravoslavne crkve ranije su izjavili da navedeni zakon krši međunarodno priznate norme u području zaštite vjerskih sloboda.

NAJNOVIJE!