Porastao broj silovanja u Europi: Švedska i Francuska su najopasnije

Seksualni napadi, a napose silovanja, predstavljaju neka od najtežih kaznenih djela s dubokim i trajnim posljedicama za žrtve. Nažalost, broj ovih zločina u Europi i dalje je visok, s velikim varijacijama među državama.

Prema podacima iz 2022. godine, Švedska je zabilježila uvjerljivo najveći broj seksualnih napada, s čak 200 slučajeva na 100.000 stanovnika. Ove alarmantne brojke svrstavaju Švedsku na prvo mjesto u Europi po učestalosti ovih zločina.

Nakon Švedske, Francuska bilježi 126 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je također visok broj. Norveška i Finska slijede s 95 i 92 slučaja na 100.000 stanovnika, respektivno. Ove statistike ukazuju na ozbiljnost problema u sjevernim i zapadnim dijelovima Europe.

S druge strane, najmanje seksualnih napada i silovanja zabilježeno je u Makedoniji i Litvi, gdje je prijavljeno samo pet slučajeva na 100.000 stanovnika.

Ove zemlje predstavljaju pozitivan primjer u borbi protiv seksualnog nasilja, iako je važno napomenuti da nizak broj prijavljenih slučajeva može biti rezultat različitih faktora, uključujući kulture, zakonodavstvo i stupanj prijavljivanja.

Gledajući komparativno, Hrvatska se nalazi u donjem dijelu ljestvice s 19 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Ova statistika stavlja Hrvatsku u povoljniji položaj u odnosu na mnoge europske zemlje, no svaki slučaj seksualnog napada zahtijeva ozbiljnu pažnju i sustavnu borbu protiv ovog problema.

Važno je naglasiti da visoka ili niska statistika prijavljenih slučajeva može biti zbog utjecaja mnogih faktora, uključujući pravne definicije, svijest javnosti, društvene norme i učinkovitost sustava prijavljivanja i podrške žrtvama

NAJNOVIJE!