Porast stope karcinoma među mladima izaziva zabrinutost

Stope karcinoma među mlađim generacijama rastu alarmantnom brzinom, s povećanjem broja agresivnih oblika raka u posljednjih nekoliko godina.

Istraživanje objavljeno u kolovoškom izdanju The Lancet Public Health otkrilo je da su do 2019. stope incidencije za 17 od 34 vrste karcinoma u SAD-u rasle kod sve mlađih ljudi.

Glavni autor istraživanja, Ahmedin Jemal iz Američkog društva za borbu protiv raka (ACS), upozorio je da bi trenutni trendovi u stopama karcinoma i smrtnosti među Generacijom X i milenijalcima mogli zaustaviti ili čak preokrenuti napredak postignut u smanjenju smrtnosti od raka u posljednjim desetljećima.

Najnoviji podaci iz izvješća “Statistika karcinoma, 2024.” pokazuju da se trend nastavlja. Do 2021., kolorektalni karcinom postao je vodeći uzrok smrti od karcinoma kod muškaraca mlađih od 50 godina i drugi kod žena, unatoč tome što je krajem 1990-ih bio na četvrtom mjestu za oba spola.

Istraživači ukazuju na životne navike, siromaštvo i okolišne čimbenike kao moguće uzroke povećanja stope karcinoma, dok neki sugeriraju da bi mRNA cjepiva protiv COVID-19 mogla biti odgovorna za pojavu “turbo karcinoma”.

Pfizerova akvizicija tvrtke Seagen, specijalizirane za biotehnologiju u liječenju raka, za 43 milijarde dolara dodatno je proširila njihov portfelj onkoloških lijekova.

Svjetska zdravstvena organizacija također je zabrinuta zbog ovog trenda, predviđajući porast broja novih slučajeva raka od 20 milijuna u 2022. na preko 35 milijuna do 2050. godine.

Studija The Lanceta pokazuje zabrinjavajući porast stope karcinoma kod osoba rođenih do 1990. godine, s posebno visokim porastom karcinoma tankog crijeva, bubrega, gušterače i jetre kod mlađih populacija. Kod osoba u dobi od 30 godina, stope karcinoma su u prosjeku porasle za 12% za sve vrste karcinoma.

Ovaj trend zabrinjava jer ukazuje na potrebu za novim pristupima u ranom otkrivanju i liječenju raka kod mlađih generacija.

NAJNOVIJE!