Poglavar Ruske pravoslavne crkve invaziju na Ukrajinu proglasio ‘svetim ratom’

Svjetsko rusko narodno vijeće (WRPC – World Russian People’s Council, predvođeno patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom, označilo je invaziju predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu kao “sveti” pothvat s ciljem da regiju dovede pod rusku vlast.

Deklaracija uokviruje rat kao ključni trenutak u borbi Rusije protiv “zločinačkog kijevskog režima” i zapadnog “sotonizma”, nazivajući ga “specijalnom vojnom operacijom”.

WRPC, iako je službeno odvojen od Ruske pravoslavne crkve, sastoji se od mnogih crkvenih vođa i civilnih osoba.

Dekret, koji je objavila Moskovska patrijaršija, proizašao je iz sinodalnog kongresa 27. ožujka u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja, kojim je predsjedao patrijarh Kiril.

Upućen ruskim zakonodavnim i izvršnim tijelima, dokument prikazuje rat u Ukrajini, koji je započeo 2022., kao duhovni križarski rat za očuvanje jedinstva “Svete Rusije”, prikazujući Rusiju kao braniteljicu od napada Zapada.

Dekret razrađuje koncept “ruskog svijeta”, naglašavajući njegovu duhovnu i kulturnu važnost izvan sadašnjih granica Rusije. Predlaže asimilaciju Bjelorusa i Ukrajinaca kao ruskih podetičnosti. Čini se da uspoređuje Trojstvo s teritorijima Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Dokument nadalje zagovara azil u Rusiji za one koji podržavaju tradicionalne vrijednosti i poziva na obrazovne i humanitarne reforme koje bi odražavale ruske civilizacijske vrijednosti.

Patrijarh Kiril, isprva je oklijevao oko ruske invazije, no postupno je osuđivao Ukrajinu i Zapad, pridajući duhovno značenje sukobu. Naložio je crkvama da izgovaraju molitvu za Svetu Rusiju, a svećenstvo koje se nije pridržavalo sučeljavalo se sa sankcijama.

NAJNOVIJE!