Podnesena tužba protiv TikToka zbog nezakonitog prikupljanja podataka o djeci

Američka vlada podnijela je novu tužbu protiv TikToka zbog navodnog nezakonitog prikupljanja podataka o djeci te zbog nemogućnosti roditelja da izbrišu račune svoje djece.

Ministarstvo pravosuđa izjavilo je da praksa kompanije predstavlja “masovno zadiranje u privatnost djece”, što je u suprotnosti sa zakonima koji zahtijevaju pristanak roditelja za prikupljanje informacija o osobama mlađim od 13 godina, izvještava BBC.

Protiv kompanije ByteDance, koja upravlja TikTokom, 2019. godine pokrenut je sličan slučaj, a irski regulatori su ih u rujnu prošle godine kaznili s 345 milijuna eura zbog kršenja privatnosti djece.

TikTok je osporio ove tvrdnje, ističući da su “ponosni” na svoje napore da zaštite djecu i da će nastaviti unapređivati svoju društvenu mrežu.

Naveli su da su proaktivno uklonili maloljetne korisnike i dobrovoljno postavili zaštite, poput ograničenja vremena pred ekranom i dodatnih mjera zaštite privatnosti za maloljetnike.

Glasnogovornik TikToka je izjavio: “Ne slažemo se s ovim optužbama, od kojih se mnoge odnose na događaje iz prošlosti i radnje koje su činjenično netočne ili su već razmotrene.”

SAD optužuje TikTok za primjenu “manjkavih” metoda provjere računa koje su kreirala djeca, kao i za ometanje roditelja kada pokušavaju izbrisati te račune.

Pregledom 1700 zahtjeva roditelja za brisanje računa, podnesenih između 2019. i 2020. godine, utvrđeno je da je 30 posto tih računa u studenom 2021. godine još uvijek bilo aktivno.

Dužnosnici su zatražili od suda da kazni TikTok za ove prekršaje.

TikTok je jedna od najpopularnijih platformi društvenih medija na svijetu, s više od milijardu korisnika širom svijeta. Prema istraživanjima Pew Researcha, više od 60 posto američkih tinejdžera u dobi od 13 do 17 godina koristi ovu platformu, a više od polovice njih koristi je svakodnevno.

NAJNOVIJE!