Planetarna katastrofa koja bi transformirala vrijeme mogla bi se dogoditi brže nego što se mislilo

Znanstvenici upozoravaju na planetarnu katastrofu koja bi mogla u potpunosti transformirati vrijeme prije nego što se mislilo.

Ključni sustav atlantskih oceanskih struja koji utječe na vrijeme diljem svijeta mogao bi se urušiti već u sljedećem desetljeću, sugeriraju znanstvenici u novom istraživanju, što bi bila planetarna katastrofa koja bi promijenila vrijeme i klimu.

Nekoliko studija posljednjih godina sugeriralo je da bi se ključni sustav — Sjevernoatlantska meridijska preokretna struja (AMOC) — mogao urušiti, oslabljen višim temperaturama oceana i poremećenom slanošću uzrokovanom klimatskim promjenama.

Međutim, novo istraživanje, recenzirano, ali još neobjavljeno u časopisu, koristi najnoviji model za procjenu kada bi se kolaps mogao dogoditi, sugerirajući da bi se prekid mogao dogoditi između 2037. i 2064. godine, piše CNN.

Ovo istraživanje pokazuje da je veća vjerojatnost da će se kolaps dogoditi do 2050. nego kasnije.

“Ovo je stvarno zabrinjavajuće”, rekao je Rene van Westen, istraživač mora i atmosfere na Sveučilištu Utrecht u Nizozemskoj i koautor studije.

“Svi negativni sporedni efekti antropogenih klimatskih promjena će se i dalje nastaviti, kao što su sve češći toplotni valovi, suše, poplave. Ako na to dodamo i urušavanje AMOC-a… klima će postati još više izobličena”, rekao je on za CNN.

Led bi stigao do Britanije, Evropa bi se ohladila

Poput pokretne trake, AMOC povlači toplu površinsku vodu iz južne hemisfere i tropskih područja i distribuira je u hladni Sjeverni Atlantik. Hladnija, slanija voda pada u dublje slojeve i teče prema jugu. Ovaj mehanizam sprečava da dijelovi Južne hemisfere postanu previše vrući i da dijelovi Severne hemisfere postanu nepodnošljivo hladni, dok distribuira hranljive materije koje održavaju život u morskim ekosistemima.

Posljedice kolapsa AMOC-a ostavile bi dijelove svijeta neprepoznatljivima. U desetljećima nakon kolapsa, arktički led bi se počeo kretati prema jugu, a nakon 100 godina proširio bi se sve do južne obale Engleske.

Prosječna temperatura u Europi bi pala, kao i u Sjevernoj Americi – uključujući dijelove SAD-a. Kišne bi se sezone u Amazoniji potpuno preokrenule; trenutna sušna sezona postala bi kišna, i obrnuto.

AMOC koji se urušava “stvarno je velika opasnost i trebali bismo učiniti sve da to izbjegnemo”, rekao je Stefan Ramstorf, oceanograf sa Sveučilišta u Potsdamu u Njemačkoj koji nije bio uključen u najnovije istraživanje.

Kako bi došli do svojih zaključaka, znanstvenici iz Utrechta upotrijebili su najnovije modele i po prvi put identificirali područje južnog Atlantika kao optimalno mjesto za praćenje promjena u cirkulaciji i korištenje podataka promatranja.

Proučili su temperaturu i salinitet oceana kako bi potvrdili prethodne prognoze o tome kada bi AMOC mogao dosegnuti svoju prijelomnu točku.

NAJNOVIJE!