‘Plakali smo i molili se svaki dan’: Nigerijsko selo slavi povratak otetih učenika

Nigerijsko selo je proslavilo povratak otetih učenika na sjeverozapadu te zemlje.

Cijelo selo Kuriga potrčalo je prema koloni autobusa uz povike “Naša djeca su se vratila!” i “Alhamdulillah,” što znači “Hvala ti, Bože”, za dobrodošlicu kući više od 100 učenika i osoblja koji su oteti ovog mjeseca na sjeverozapadu Nigerije.

Vojska je u nedjelju objavila da je spasila 137 talaca – 76 žena i 61 muškarca – u susjednoj državi Zamfara, nekoliko dana prije isteka roka za plaćanje otkupnine od milijardu naira (oko 750.000 eura) za njihovo oslobađanje.

Učenici su opisali kako su marširali kroz šumu više od dva tjedna u pokušaju da se sakriju od vlasti, morali su spavati ispod drveća, hranili su ih napola kuhanom rižom i davali im samo prljavu vodu za piće.

“Čak su i banditi bili gladni”, rekla je Amina Alhassan, jedna od otetih studentica, govoreći kroz prozor autobusa koji je zaustavljao Kurigu.

“Koristile smo naše prljave marame kao higijenske uloške… plakale smo i molile svaki dan.”

Tanko Musa, jedan od oslobođenih studenata, rekao je da su im otmičari rekli da je vlada platila otkupninu i da bi zbog toga mogli biti pušteni.

“Ne znamo koliko je plaćeno, ali rekli su da im je vlada platila”, rekao je.

Ranije ovog tjedna, ministar informiranja Mohammed Idris rekao je da otkupnina nije plaćena.

Otmice u sjevernoj Nigeriji su postale gotovo svakodnevna pojava

Jedan sigurnosni izvor rekao je da je vidio 14 crnih vreća, za koje pretpostavlja da sadrže novac za otkupninu, kako se isporučuju u područje u državi Zamfara gdje su držani studenti nakon otmice 7. ožujka.

Roditelji s olakšanjem okupili su se oko autobusa kako bi ugledali djecu za koju su mislili da su izgubili.

“Nismo imali nade da ćemo ponovno vidjeti našu djecu”, rekla je Yunusa Musa, čije je dvoje djece, Hafsatu, 19, i Zaituna, 16, bilo među otetima.

Otmice u nigerijskim školama prva je izvela džihadistička skupina Boko Haram, koja je prije deset godina zarobila 276 učenica iz ženske škole u Chiboku u sjeveroistočnoj državi Borno. Neki od njih se nikad nisu vratili.

Otmice su postale gotovo svakodnevna pojava, posebno u sjevernoj Nigeriji, rasturajući obitelji i zajednice koje moraju skupljati ušteđevinu da bi platile otkupnine.

NAJNOVIJE!