Paraolimpijske igre odobrile su ‘transrodnom’ muškarcu da se prvi put natječe protiv žena

Paralimpijske igre su prvi put odobrile sudjelovanje „transrodne“ sportašice na međunarodnom natjecanju za osobe s invaliditetom.

Fabrizio „Valentina“ Petrillo, 50-godišnji muškarac koji je 2019. godine počeo „tranziciju“ u ženu, natjecat će se kao sprinterka u T12 kategoriji za sportaše s oštećenjem vida. Prije tranzicije, Petrillo je osvojio 11 nacionalnih naslova natječući se među muškarcima.

Bivši kanadski olimpijski trener, Peter Eriksen, nazvao je Petrillovu konkurenciju protiv žena u Paralimpijadi „šokantnom“, ističući kako uvođenje „transrodnih“ sportaša podriva svrhu spolno specifičnih natjecanja.

Istraživanja potvrđuju da muškarci imaju fiziološke prednosti koje se ne mogu u potpunosti poništiti hormonskom terapijom.

Predsjednik Međunarodnog paralimpijskog odbora (IPC), Andrew Parsons, obranio je Petrillovo sudjelovanje, rekavši da se pridržavaju pravila Svjetske paraatletike. Parsons je dodao da je „spreman na kritike“.

Talijanska odvjetnica Fausta Quilleri 2021. godine bezuspješno je zatražila isključenje Petrilla iz ženskih utrka, ističući da je njegova fizička nadmoć očita i da čini natjecanje nepoštenim.

Petrillo je prvi put službeno nastupio kao žena 2020. godine na Talijanskom paralimpijskom prvenstvu, gdje je osvojio zlatne medalje u disciplinama 100m, 200m i 400m.

Unatoč tranziciji, Petrillo je priznao da trans žene imaju fizičke prednosti nad ženama.

NAJNOVIJE!