NaslovnicaVijestiOvako trenutno izgleda Europa, a meteorologe brine ono kasnije

Ovako trenutno izgleda Europa, a meteorologe brine ono kasnije

Sredina srpnja donosi iznadprosječne temperature u istočnoj i južnoj Europi, s nekim područjima gdje će temperature premašiti 40 Celzijevih stupnjeva, upozoravaju stručnjaci s meteorološke stranice Severe Weather Europe.

U dijelovima Italije te zemljama južnog i središnjeg Balkana temperature će ovaj i sljedeći tjedan dosezati iznad 40 stupnjeva. Ovakav vremenski obrazac će se širiti iz mediteranske regije prema središnjoj i istočnoj Europi, uključujući Slovačku, Mađarsku i Poljsku.

Meteorološke karte za središnji dio Balkanskog poluotoka pokazuju da će temperature biti 10°C iznad prosjeka te da će toplinski val trajati između sedam i deset dana. Posebno je istaknut Beograd kao jedno od najtoplijih područja.

Frontalna zona stvorit će oštar temperaturni kontrast između zapadne i središnje Europe, što će rezultirati jakim vjetrovima od Francuske do alpskog područja i Poljske ovaj vikend. Ovo sugerira povratak nestabilnijih vremenskih uvjeta.

Temperature će u zapadnoj i jugozapadnoj Europi biti ispod prosjeka. Severe Weather prognozira najviše temperature tijekom aktualnog toplinskog vala između 38 i 42 stupnja diljem južne Italije i sjevera Balkanskog poluotoka, uključujući istočnu Hrvatsku, sjevernu Srbiju i Mađarsku. Slično se očekuje u Moldaviji i jugozapadnoj Ukrajini.

Na društvenim mrežama dijeli se mapa Copernicusa koja prikazuje kako će se dijelovi Europe pržiti do 19. srpnja. Vladimir Nikolić iz srpskog udruženja ‘Karbon 3’ izrazio je zabrinutost zbog zona niskog tlaka s Atlantika koje ljeti mogu izazvati superćelijske oluje.

Toplinska kupola nastaje kada se anticiklona s vrućim zrakom dugotrajno zadržava nad određenim područjem, onemogućavajući nastajanje oblaka i oborine, te rezultira visokim temperaturama.

NAJNOVIJE!