Ovako izgleda “oblak” pijeska i prašine iz Sahare koji se kreće prema Europi

Jug Europe i naše područje na udaru su toplinskog vala i vrlo visokih temperatura. Idućih dana vrijeme će biti još toplije.

Inače, ova toplina do juga Europe i naših prostora dolazi zbog utjecaja toplinskog visokog grebena i vrlo izraženog jugozapadnog visokog strujanja.

Sve to dodatno je pojačano utjecajem ciklone sa središtem nad jugozapadnom Europom. Stoga će pod utjecajem ovakve sinoptičke situacije sljedećih dana na Apeninskom i Balkanskom poluotoku biti vedro i vruće vrijeme s temperaturama do 40°C.

Osim vruće zračne mase, u Europu će sa sjevera Afrike preko zapadnog i središnjeg Sredozemlja stizati ogromne količine čestica pustinjskog pijeska i prašine iz Sahare.

Glavni put ovog oblaka pijeska i prašine bit će od Alžira preko zapadne polovice Sredozemlja, Mallorce, Sardinije, Sicilije i Korzike sve do sjevera Italije, Alpa, juga i istoka Francuske, južne Njemačke, a zatim će taj “oblak” prekriti cijelu srednju i južnu Europu.

Čestice će stizati i do naše zemlje, a očekuje se znatno više pijeska u atmosferi iznad Jadranskog mora.

S obzirom na to da će idućih dana biti dosta pijeska i prašine iz Sahare iznad spomenutih područja Europe, naše regije i Hrvatske, atmosfera će biti vrlo oblačna, a ono što će biti vidljivo je da nebo neće biti potpuno plavo, a u područjima s oborinama očekuje se prljava kiša sa spomenutim česticama.

Kao kršćani, pozvani smo promatrati prirodne fenomene s vjerom i pouzdanjem u Božji plan. Ovaj toplinski val i pojava pustinjskog pijeska podsjećaju nas na krhkost i prolaznost materijalnog svijeta, pozivajući nas na molitvu i djelovanje u zaštiti okoliša, koji nam je Bog povjerio na čuvanje.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!